Glokom ve Katarakt Birlikteliğinde Cerrahi Seçenekler

Alper YARANGÜMELİ, Berçem BOZARSLAN, Mehmet Numan ALP, Özlem GÜRBÜZ KÖZ, Gülcan KURAL

ÖZET

Amaç: Eş zamanlı glokom ve katarakt bulunan olgularda, glokom ve katarakt cerrahilerinin ayrı ya da kombine olarak yapılmalarının görme keskinliği (GK) ve göziçi basınç (GİB) kontrolü üzerine etkilerinin araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Tablonun önceliğine göre kombine veya bir yıl içinde ardışık olarak glokom ve katarakt ameliyatları yapılmış olgulardan oluşan üç grupta, son ameliyattan bir yıl sonraki sonuçlar geriye dönük olarak karşılaştırıldı. Grup K kombine trabekülektomi-fakoemülsifikasyon, Grup FT önce fakoemülsifikasyon sonra trabekülektomi, Grup TF önce trabekülektomi sonra fakoemülsifikasyon uygulanmış 15'er hastadan oluşmaktaydı. GİB'nın 21 mmHg veya altında olması trabekülektomi başarısı olarak kabul edildi.
Bulgular: GİB kontrolü açısından başarı oranları K, FT ve TF gruplarında sırasıyla; %93, %93 ve %100, ilaçsız başarı oranları sırasıyla; %47, %20 ve %47 idi (p=0,422). Son GİB değerleri ve ek ilaç sayıları açısından gruplar arasında fark izlenmedi. GİB düşüşü; üç grupta sırasıyla; %63,0, %54,1 ve %72,2 idi (p=0,013). LogMAR ortalamalarından hesaplanmış son Snellen GK düzeyleri ise üç grupta sırasıyla; 0,38, 0,46 ve 0,65 idi (p=0,723). Komplikasyonlar açısından gruplar arasında fark saptanmadı.
Sonuç: Her üç seçeneğin de GK ve GİB kontrolü yönünden benzer oranlarda etkili ve güvenli olduğu, ancak uygun gözlerde önce trabekülektomi daha sonra fakoemülsifikasyon sıralaması ile antimetabolit kullanılmaksızın göreceli olarak daha olumlu sonuçlar alınabileceği düşünüldü.
Anahtar Kelimeler: Glokom, Fakoemülsifikasyon, Katarakt, Kombine cerrahi, Trabekülektomi

Surgical Alternatives for Coexisting Glaucoma and Cataract

SUMMARY

Aim: To compare combined glaucoma and cataract surgery with consecutive separate interventions in eyes with coexisting glaucoma and cataract, in terms of visual acuity (VA) and intraocular pressure (IOP) reduction.
Material and Method: Three groups were formed among patients who were operated for glaucoma and cataract consecutively within one year, or who underwent combined surgery according to the precedence of the clinical condition. The results were analyzed retrospectively. Each group contained 15 patients. Patients in Group C went through combined trabeculectomy and phacoemulsification, Group PT underwent phacoemulsification first and trabeculectomy afterward, and Group TP underwent trabeculectomy first and phacoemulsification thereafter. Success of trabeculectomy was defined as IOP equal to or lower than 21 mm Hg.
Results: Success rates according to IOP control in groups C, PT and TP were 93%, 93%, and 100% with medications, and 47%, 20% and 47% without medications, respectively (p=0.422). No difference was found in terms of final IOP levels and number of glaucoma medications. IOP reduction rates were 63.0%, 54.1%, and 72.2%, respectively (p=0.013). Final mean Snellen VA calculated from LogMAR averages in the three groups were 0.38, 0.46 and 0.65 respectively (p=0.723). Complication rates did not differ significantly.
Conclusion: All three surgical alternatives were found to be correspondingly safe and effective regarding VA improvement and IOP control. However, in suitable conditions the sequence of "trabeculectomy first and phacoemulsification afterward" might result more favorably without the use of adjunctive antimetabolites.
Key Words: Glaucoma, Phacoemulsification, Cataract, Combined surgery, Trabeculectomy



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica