Vitamin A - Diyabetes Mellitus Gelişimi İlişkisi

Dr. Ömer Önder SAVAŞ*, Uzm.Dr. İsmail Hakkı KALKAN**, Uzm.Dr. T. Tanju YILMAZER*, Doç.Dr. Murat SUHER*

*Sağlık Bakanlığı Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Ankara
**Sağlık Bakanlığı Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği, Ankara

Özet

Amaç: A vitamininin glukoz metabolizma bozukluğundaki muhtemel rolünü sorgulama amaçlı olarak; bozulmuş açlık glukozu (BAG) saptanmış olgulara yapılan oral glukoz tolerans testi (OGTT) sonucunda yeni tanı alan tip 2 diabetes mellitus (DM) ve bozulmuş glukoz toleransı (BGT) saptanan olgularla, kan şekeri değeri normal olan olguların serum vitamin A değerleri arasında fark olup olmadığının araştırılması hedeflendi.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran ve herhangi bir ilaç kullanma hikayesi bulunmayan BAG’lu olgulara yapılan OGTT sonucunda tip 2 DM saptanan 30 olgu ve BGT saptanan 30 olgu ile birlikte kan şekeri normal aralıkta olan 28 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların biyokimyasal parametreleri biyokimya laboratuvarında Olympos AV- 2700 cihazı ile çalışıldı. Tüm olguların Agilent 1100 cihaz ile vitamin A düzeyleri ölçüldü.
Bulgular: Çalışmamız sonucunda; vitamin A değerleri DM’li olgularda 2,2 ± 0,6 μmol/l, BGT’si olan olgularda 2,1±0,5 μmol/l, normal olgularda ise 1,6±0,3 μmol/l idi. DM’si ve BGT’si olan olguların ortalama vitamin A değerleri normal olgulara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (sırasıyla p<0,01 ve p<0,05).
Sonuç: Vitamin A düzeyindeki yüksekliğin glukoz metabolizma bozukluğu patogenezinde önemli rolü olabileceği ve geniş çaplı araştırmalarla bunun doğrulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Anahtar Kelimeler: A vitamini, Glukoz metabolizma bozukluğu, Antioksidant

Relationship Between Serum Vitamin A and Development of Diabetes Mellitus

Summary

Aim: The purpose of this study was to find out if there is any difference of serum vitamin A between cases with normal serum glucose levels and ones who were diagnosed as type 2 diabetes mellitus or impaired glucose tolerance determined after oral glucose tolerance test and to assess the role of vitamin A in the aetiology of glucose metabolism disorders.
Material and Method: Cases with impaired fasting glucose without any history of taking any medication was given oral glucose tolerance test and 30 cases determined as having impaired glucose tolerance and 30 diagnosed as diabetes mellitus type 2 were included in the study with 28 cases who had normal serum glucose levels. Biochemical laboratory parameters were measured with Olympos AV-2700 analyzer and serum vitamin A levels of all cases were measured with Agilent 1100 analyzer.
Results: Serum vitamin A levels of cases with diabetes mellitus, impaired glucose tolerance and normal serum glucose levels were 2.2±0.6 μmol/l. 2.1±0.5, 1.6±0.3 respectively. Serum vitamin A levels of cases with diabetes mellitus and impaired glucose tolerance were higher when compared with cases with normal serum glucose levels which was statistically significant (p<0,01 ve p<0,05, respectively).
Conclusion: Our data provide evidence that higher serum vitamin A concentration found in diabetic patients and impaired glucose tolerance may be related with pathogenesis of glucose metabolism disorders. Further studies are needed to confirm this relationship.
Key Words: Vitamin A, Glucose metabolism disorder, Antioxidant



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica