Metabolik Sendromu Olan Hastalarda Bozulmuş Sol Ventrikül Diyastolik İşlevi

Uzm.Dr. Bahar PİRAT, Uzm.Dr. Hüseyin BOZBAŞ, Vahide ŞİMŞEK, Doç.Dr. L. Elif SADE, Doç.Dr. Aylin YILDIRIR, Prof.Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

Özet

Amaç: Metabolik sendromun (MetS) aterosklerozla ilişkisi ve kardiyovasküler olayları öngörmede önemli bir faktör olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, klinik koroner arter hastalığı olmayıp metabolik sendromu olan kişilerde diyastolik işlevde azalmanın doku Doppler görüntüleme ile saptanması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: MetS’u olan 30 hasta (7 erkek, ort. yaş 67 ± 8 yıl) ve yaş ve cinsiyet olarak uyumlu 30 kontrol (6 erkek, ort. yaş 64 ± 8), çalışmaya dahil edildi. Klinik olarak saptanmış koroner arter hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Tüm hastalara transtorasik 2-boyutlu, m-mod, Doppler ve mitral anülüsün lateral ve septal kenarlarından doku Doppler ekokardiyografi uygulandı.
Bulgular: Grupların ortalama ejeksiyon fraksiyonları ve sistolik doku Doppler dalga hızları benzerdi. Transmitral E dalga hızları arasında gruplar arasında fark yokken, A dalga hızı MetS grubunda anlamlı olarak daha yüksek, E/A oranı daha düşüktü. Mitral anülüsün lateral ve septal kenarlarından elde edilen ve bunların ortalaması alınarak hesaplanan erken diyastolik dalga hızı MetS grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (MetS ve kontrol gruplarında sırasıyla, 11.6 ± 2.8 ve 14.2 ± 2.5, p=0.001, 11.8 ± 2.1 ve 13.6 ± 2.5, p=0.01, 11.8 ± 2.2 ve 14.0 ± 2.0, p<0.001).
Sonuç: Koroner arter hastalığı olmayıp MetS’u bulunan hastalarda sol ventrikül diyastolik işlevi MetS’u olmayanlara göre azalmıştır.
Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Diyastolik işlev, Doku doppler ekokardiyografi

Impaired Left Ventricular Diastolic Function in Patients with Metabolic Syndrome

Summary

Aim: Association of metabolic syndrome (MetS) with atherosclerosis and its predictive value in cardiovascular events has been demonstrated. In this study we aimed to demonstrate diastolic dysfunction in patients with MetS and with no clinical coronary artery disease using tissue Doppler echocardiography.
Material and Methods: Thirty patients with MetS (7 men, mean age 67 ± 8 yrs) and 30 age and sexmatched control subjects (6 men, mean age 64 ± 8 yrs) were studied. Patients with coronary artery disease were excluded from the study. All patients underwent 2-dimensional, m-mode, Doppler and tissue Doppler echocardiography from lateral and septal mitral annulus.
Results: Groups were similar regarding ejection fractions and systolic tissue Doppler velocities. There were no difference with respect to transmitral E wave between the groups, however, A wave velocity was significantly higher and E/A ratio was significantly lower inMetS patients. Early diastolic wave velocity obtained from lateral and septal mitral annulus and the mean value calculated from these two parameters were significantly lower in patients with MetS than controls (11.6 ± 2.8 vs 14.2 ± 2.5, p=0.001, 11.8 ± 2.1 vs 13.6 ± 2.5, p=0.01, 11.8 ± 2.2 vs 14.0 ± 2.0, p<0.001, respectively).
Conclusion: Left ventricular diastolic function is impaired in patients with MetS and without coronary artery disease when compared with those who do not have MetS.
Key Words: Metabolic syndrome, Diastolic function, Tissue doppler echocardiography



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica