Apraklonidin %0.5 Damla Testi ile Diyabetik Hastalarda Pupiller Sempatik Denervasyonun Tespit Edilmesi

Hülya GÖKMEN SOYSAL, Orhan ERSÖZ, Mehmet ÖNEN, Özlem EVREN

ÖZET

Amaç: Otonom nöropati, diyabetik hastalarda sık karşılaşılan bir durumdur. Son yıllarda, pupiller sempatik denervasyon ve Horner Sendromu tanısında apraklonidin %0.5 damla testinin tanısal amaçlı kullanılabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada, apraklonidin %0.5 damla testi ile diyabetli hastalarda pupiller sempatik denervasyon varlığını ve şiddetini araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Diyabeti olan 66 hastanın pupilla çapı, apraklonidin %0.5 damla damlatılmadan önce ve bir saat sonra ölçüldü. Kontrol grubu, diyabetik hasta grubu ile aynı yaş ve cinsiyette, herhangi bir oküler patolojisi ve diyabeti olmayan 64 hastadan oluşturuldu. Diyabetli hastalarda diyabetin süresi ve retinopati şiddeti kaydedildi. Pupilla çapı ölçümleri, işlemden önce ve sonra olmak üzere her iki grupta da kaydedilerek karşılaştırıldı.
Bulgular: Apraklonidin %0.5 damla ile diyabetik hastalarda ortalama 1.14±0.25 mm, kontrol grubunda ortalama -0.06 mm dilatasyon gözlendi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.001). Diyabetli hastaların %62’sinde en az 1 mm dilatasyon oluştu. Pupilla çapındaki artış, diyabet süresi (r =0.64, p<0.01) ve retinopati şiddeti (r =0.83, p<0.01) ile istatistiksel olarak anlamlı derecede orantılı bulundu.
Sonuç: Diyabetli hastalarda sık görülen bir durum olan pupiller sempatik denervasyonun şiddeti, hastalığın süresi ve retinopati derecesi ile doğru orantılıdır. Aproklonidin damla testi, kolayca uygulanabilmesi ve invazif olmaması nedeniyle diyabetik hastalarda pupiller sempatik denervasyon varlığını tespit etmek için uygun bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: Pupiller sempatik denervasyon, Apraklonidin

Detection of Pupillary Sympathetic Denervation in Diabetic Patients By Using Apraclonidine 0.5% Test

SUMMARY

Aim: Autonomic neuropathy is a common complication in diabetic patients. In recent years apraclonidine 0.5% testing was found useful in the diagnosis of pupillary sympathetic denervation (PSD) and Horner syndrome. We aimed to investigate the prevalence of PSD in diabetes mellitus (DM) by using this technique.
Material and Methods: Apraclonidine 0.5% was applied to the eyes of 66 patients with DM and 64 age and sex matched control subjects. The degree of diabetic retinopathy and duration of DM were recorded for each patient. Pupil diameters were measured before and 1 hour after the instillation of the drop.
Results: An average of 1.14 mm dilatation in DM group and 0.06 mm myosis in control group was observed after the instillation of apraclonidine, as the difference was statistically significant. At least 1 mm mydriasis was observed in 62% of DM patients. Statistically the degree of pupillary dilatation was highly correlated with duration of DM (r =0.64, p<0.01) and severity of diabetic retinopathy (r =0.83, p<0.01).
Conclusion: The severity of PSD which is common in DM was correlated with the duration of DM and presence of diabetic retinopathy. Due to Apraclonidine testing is a non invasive test and easy to perform, it is an eligible method to identify PSD in diabetic patients.
Key Words: Pupillary sympathetic denervation, Apraclonidine



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica