Pingekula Sıklığının ve Risk Faktörlerinin Araştırılması

İlker ESER

ÖZET

Amaç: Pingekula sıklığını ve risk faktörlerini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Periyodik muayene kapsamında Ağrı Asker Hastanesi Göz Kliniği’ne başvuran 300 askerin 600 gözü çalışmaya dahil edildi. Askerler; görevlerine göre subay, astsubay ve uzman çavuş olarak, çalıştıkları yere göre bina içi, dışı ve iç-dış olarak ayrıldı. Hikayelerinde güneş gözlüğü kullanım alışkanlığı ve askerlik görev süresi, biyomikroskopik muayenelerde ise blefarit, meibomit, pterjium ve pingekula varlığı araştırıldı.
Sonuç: Pingekula sıklığı bina dışında çalışanlarda 2,22 (1,35-3,65) kat (p<0,001), meibomit bulunanlarda 2,1 (1,43-3,08) kat (p=0,017) daha fazla bulundu. Güneş gözlüğü kullananlarda pingekula daha az görüldü ancak istatistiksel anlamlı oranda değildi (p=0,250). Yaş, askerlik görev süresi, blefarit varlığı ve sigara içme alışkanlığı pingekula oluşumunda etkili faktörler olarak bulunmadı (p>0,05).
Tartışma: Bina dışında çalışmak ve meibomit varlığı pingekula için risk faktörü olarak bulundu. Ultraviyole (UV) ışınları, toz, rüzgar gibi doğa şartlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanımının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Asker, Blefarit, Güneş gözlüğü, Meibomit, Pingekula, Ultraviyole

The Frequency and the Risk Factors of Pinguecula

SUMMARY

Aim: To investigate the frequency and the risk factors of pinguecula.
Material and Method: Six-hundred eyes of 300 soldiers were included in this study who applied to Agri Military Hospital Eye Clinic for a periodic eye examination. Subjects were assigned as officer, non-commissioned officer and sergeant, and were asked whether they work outdoor, indoor or both. Subjects were questioned for frequency of sun-glasses usage and the duration of work in the military. Slit-lamp examination recorded blepharitis, meibomitis, pterygium and pinguecula.
Results: The frequency of pinguecula was 2.22 (1.35-3.65) times more in the subjects who were outdoor workers (p<0.001), and 2.1 (1.43-3.08) times more in the subjects who had meibomitis (p=0.017). Pinguecula was found to be less in the subjects who used sun-glasses (p=0.250). Age, smoking, sunglasses usage, work duration in the military and blepharitis were not found to be statistically significant factors (p>0.05).
Conclusions: Working outdoor and having meibomitis were found to be risk factors for pinguecula. Using sun-glasses may be useful to prevent ultraviolet (UV) lights, dust and wind.
Key Words: Soldier, Blepharitis, Sun-glasses, Meibomitis, Pinguecula, Ultraviolet light



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica