Ambliyopi ve Tedavisinde Binoküler Akomodatif Cevabın Değerlendirilmesi

F. Gül YILMAZ ÇINAR, Elif ERDEM, Deniz SOMER, Banu ŞATANA, Nida ŞEN, Ayşe BURCU, Firdevs ÖRNEK

ÖZET

Amaç: Farklı tip ve derinlikteki ambliyopi hastasında binoküler akomodatif cevabın araştırılması ve kapama tedavisi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Farklı tipte ambliyopisi olan 47 hasta amblyopi tedavisi öncesi ve sonrasındaki binoküler akomodatif becerinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma kapsamına alındı. Ortalama takip süresi 15,4 ay idi. Hastalara tüm oftalmik muayene dışında, binoküler akomodatif becerinin tespiti için dinamik retinoskopi ile (Monooküler Akomodasyon Tahmin Methodu) uygulandı. Tüm hastalara once tam gün daha sonra idame için part time kapama tedavisi uygulandı ve bunun öncesi ve sonrasındaki parametreler değerlendirildi.
Bulgular: Hastaların 33’ünde binoküler akomodatif cevabın yeterli olduğu gözlendi. Tedavi öncesi hastaların %29,7’sinde binoküler akomodatif cevap yetersiz bulunurken kapama tedavisi sonrası bu oran %10,6 olarak gözlendi. Kapama tedavisinin başarı oranı binoküler akomodatif cevabın yeterli olduğu grupta %81,8 iken yetersiz grupta ise %78,5 olarak bulundu.
Sonuç: Binoküler akomodatif cevap ambliyopinin tipi, derinliği, fiksasyon tercihi ve stereopsis ile ilişkili olmayabilir. Binoküler akomodatif cevabın eksik olduğu durumlarda bile, kapama tedavisi sonrası görme keskinliğinde bir düzelme elde edilebilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, Dinamik retinoskopi, Binoküler akomodatif cevap

The Relation of Accommodation with Amblyopia and Response to Occlusion Therapy

SUMMARY

Aim: To evaluate the binocular accommodative response in different type and severity of amblyopia and its effect on occlusion therapy (OT).
Material and Method: Forty seven patients in different type of amblyopia are included the study. Binocular accommodative responses of the patients before and after occlusion therapy are evaluated. The mean follow-up of was 15.4 months. Binocular accommodative ability was assessed by dynamic retinoscopy (Monoocular Estimate Method). The accommodative response and its effect on OT were evaluated.
Results: Accommodative sufficiency was seen in 33 patients. Accommodation lag was assessed in 29.7% in initial visit and in 10.6% after the OT. The success rate of OT was 81.8% and 78.5% in sufficient accommodation response and accommodation lag group, respectively.
Conclusion: Binocular accommodative response may not be an important factor for amblyopia. An improvement can be obtained in the presence of an accommodative insufficiency.
Key Words: Amblyopia, Dynamic retinoscopy, Binocular accommodative response



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica