Zayıflama Diyetlerinde Kullanılan Balık Yağının Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi Dr.Dyt. Fatma NİŞANCI*, Doç.Dr. Ahmet TEMİZHAN**, Uzm.Dr. Deniz Çağdaş AYVAZ ***, Uzm.Dr. Ali E. EMİRBAĞ****, Prof.Dr. H. Tanju BESLER***** *Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Diyet Bölümü, Ankara ** Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Ankara ***Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Ankara *** * Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahi Bölümü, Ankara *****Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Özet Amaç: Zayıflama diyetine eklenen balık yağının biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Beden kitle indeksleri 30-35 kg/m² olan premenopozal 40 kadın 2 gruba ayrılmıştır. Araştırma grubuna zayıflama diyeti ve 1 gr/gün balık yağı, kontrol grubuna zayıflama diyeti verilmiştir. Çalışmanın başında ve 12. haftada biyokimyasal parametrelere bakılmıştır. Bulgular: Bireylerin vücut ağırlığı ve beden kitle indeksi değerlerinde başlangıca göre azalma (P<0,05) saptanmıştır. Total kolesterol, araştırma grubunda 190,4±38,1’den 176,1±37,0 mg/dL’ye (P<0,05), kontrol grubunda ise 180,1±32,7’den 169,2±26,9 mg/dL’ye düşmesine rağmen istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Düşük dansiteli lipoprotein (LDL), trigliserit değerlerinde araştırma grubunda kontrol grubuna göre daha az ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir düşüş görülmüştür. Sonuç: Obez bireylerde zayıflama diyetine eklenen balık yağı total kolesterol düzeyini ve alanin aminotransferaz düzeyini düşürmüş, alkalen fosfataz düzeyini ise artırmıştır. Balık yağı total kolesterol üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle diyete eklenebilir. Anahtar Kelimeler: Balık yağı, Obezite, Zayıflama diyeti, Biyokimyasal parametreler The Effect on the Biochemical Parameters of Fish Oil Used as on Adjanction to Weight-Loss Diets Summary Aim: The aim of the present study is to examine the effects of fish oil that is used in weight-loss diets on biochemical parameters. Material and Method: In this study, 40 premenopausal women (body-mass-index, 30-35 kg/m2 ) were randomized into two groups. Cases in study group received 1 gram fish oil daily and a weightloss diet for 12 weeks. Cases in control group were given only the diet for 12 weeks. Biochemical parameters were evaluated in both groups initially and in the 12th week of the study. Results: The body-mass-indexes and body weights of both groups decreased when compared with the initial values (p<0.05). In the study group total cholesterol values were (significantly) decreased from 190.4±38.1 mg/dl to 176.1±37.0 mg/dl (p<0.05). In the control, group reduction in total cholesterol was not statistically significant (from 180.1±32.7 mg/dl to 169.2±26.9, p>0.05). In study group, Low density lipoprotein, triglyceride levels showed a decrease which is less (p>0.05) than the control group. Conclusion: The total cholesterol levels and alanine aminotransferase levels decreased and the alkaline phosphatase levels increased when fish oil was added to weight-loss diet in obese individuals. Fish oil can be added to diet because of positive effects on total cholesterol levels. Key Words: Fish oil, Obesity, Weight-loss diets, Biochemical parameters
Zayıflama Diyetlerinde Kullanılan Balık Yağının Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi Dr.Dyt. Fatma NİŞANCI*, Doç.Dr. Ahmet TEMİZHAN**, Uzm.Dr. Deniz Çağdaş AYVAZ ***, Uzm.Dr. Ali E. EMİRBAĞ****, Prof.Dr. H. Tanju BESLER***** *Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Diyet Bölümü, Ankara ** Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Ankara ***Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, Ankara *** * Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahi Bölümü, Ankara *****Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara
Geri Dön Yazdır Editörün Notu
Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com
Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn