Çocukluk Çağı Şaşılık Cerrahisinde Sevofloran ve Desfloran Anestezisinin Okülokardiyak Refleks Sıklığı Açısından Değerlendirilmesi

Ayça SARI, Nurcan DORUK, Ufuk ADIGÜZEL, Özlem YILDIRIM, Kürşat AKÖZ, Özer DURSUN

ÖZET

Amaç: Sevofloran veya desfloran anestezisi altında şaşılık cerrahisi yapılan çocuk hastalarda okülokardiyak refleks gelişme oranları, traksiyona maruz kalan kasa göre dağılımları ile postoperatif bulantı-kusma sıklıklarının karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Şaşılık cerrahisi planlanan toplam 70 hasta çalışmaya alındı. Hastalar grup S (sevofloran, n=35) ve grup D (desfloran, n=35) olmak üzere rastgele 2 gruba ayrıldı. Premedikasyon verilmeden anestezi uygulanan hastalarda ekstraoküler kasa traksiyon uygulaması öncesinde ve traksiyon esnasında nabız, sistolik kan basıncı ve periferik oksijen satürasyonları değerlendirildi. Traksiyon sırasındaki kalp hızında traksiyon öncesi değerlere göre % 20 ve daha fazla azalma, aritmi-arrest gelişimi okülokardiyak refleks (OKR) olarak kabul edildi. Ayrıca ilk 24 saatteki postoperatif bulantı kusma (POBK) ve antiemetik gereksinimleri, ertesi günkü kontrollerinde ebeveynler sorgulanarak takip edildi.
Bulgular: OKR gelişme oranı grup S’de %21,1, grup D’de ise %42,7 idi ve bu fark anlamlı idi (p=0,002). Kız-erkek ve sağ- sol gözler arasında OKR gelişme sıklığı açısından fark izlenmedi. Müdahale edilen kaslarda OKR gelişme sıklığı incelendiğinde, her 2 grupta da bunun en fazla iç rektus kasında ve takibinde alt rektus kaslarında olduğu belirlendi. POBK sıklığı ise grup S’de %8,5, grup D’de %11,4 idi.
Sonuç: Sevofloran ve desfloran hızlı indüksiyon, hızlı derlenme ve minimal ameliyat sonrası istenmeyen etkilere neden olan inhalasyon ajanlarıdır ve bunlarla yapılan şaşılık cerrahilerinde OKR ve POBK sıklığı, diğer anestezik ajanlara göre oldukça düşüktür. Ancak sevofloran kullanımında OKR sıklığının anlamlı olarak daha düşük olması, özellikle çocukluk çağında günübirlik anestezide bu ilacın daha güvenilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır
Anahtar Kelimeler: Sevofloran, Desfloran, Okülokardiyak refleks, Anestezi, Yan etkiler

Evaluation of Sevoflurane and Desflurane for the Incidence of Oculocardiac Reflex in Childhood Strabismus Surgery

SUMMARY

Aim: To evaluate and compare the effect of sevoflurane and desflurane on the incidence of oculocardiac reflex in different extraocular muscle groups, postoperative nausea and vomiting in pediatric strabismus surgery.
Material and Method: We enrolled 70 patients undergoing strabismus surgery and randomly assigned with either sevoflurane (group S, n=35) or desflurane (group D, n=35) anesthesia. We evaluated heart rates, systolic blood pressures and peripheral oxygen saturation rates before and after extraocular muscle traction in unpremedicated patients. Decrease ≥ 20% from the pre-traction heart rate, arythmia- arrest occurrence were accepted as oculocardiac reflex (OCR). Also the incidence of postoperative nausea and vomiting (PONV) and antiemetic drug needs was evaluated 24 hours following the surgery by questioning the parents on the next day exam.
Results: The incidence of OCR was 21.1% in group S and 42.7% in group D and the difference was significant (p=0.002). There was no difference in OCR incidence between girls-boys and right- left eyes in both groups. The evaluation of the incidence of OCR in different extraocular muscle groups revealed that OCR was most common in medial rectus, followed by inferior rectus, in both groups. The incidence of PONV was 8.5% in group S and 11.4% in group D.
Conclusion: Sevoflurane and desflurane are the inhalation anesthetics providing effective induction- fast recovery effects and minimal postoperative complications and the incidence of OCR and PONV in strabismus surgery is lower than other anesthetic agents. However the lower incidence of OCR with sevoflurane makes it a safer and more effective agent in pediatric outpatient strabismus surgery.
Key Words: Sevoflurane, Desflurane, Oculocardiac reflex, Anesthesia, Side effects.



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica