Skleral Fiksasyon ile Arka Kamara Lens İmplantasyonunda Haptik Konumlarının Tilt ve Desantralizasyon Üzerine Etkisi

Nesrin BÜYÜKTORTOP, Mehmet Numan ALP, Alper YARANGÜMELİ, Banu Melek HOŞAL, Güler ZİLELİOĞLU, Gülcan KURAL

ÖZET

Amaç: Skleral fiksasyon ile arka kamara lens implantasyonu (SF-AKL) uygulanan gözlerde oluşan postoperatif tilti ve desantralizasyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve göz içi lens (GİL) malpozisyonunun postoperatif refraksiyon kusurları ve astigmatizma üzerine olan etkilerinin incelenmesi.
Gereç ve Yöntem: SF-AKL yapılan 21 olgunun 24 gözü (SF grubu) ve fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanarak kapsüler kese içine GİL yerleştirilen 24 olgunun 24 gözü (kontrol grubu) postoperatif tilt, desantralizasyon, astigmatizma ve sferik eşdeğer parametreleri yönünden karşılaştırıldı. SF grubundaki gözler ultrason biyomikroskopisi ile incelenerek, her iki haptiği de siliyer sulkusta yerleşen gözler en az bir haptiği sulkus dışında olan gözlerle aynı parametreler yönünden alt grup analizi ile karşılaştırıldı.
Bulgular: SF grubunda saptanan tilt ve desantralizasyon miktarları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (her iki parametre için p<0,001). GİL’ine bağlı rezidüel astigmatizma (rA) SF grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,014). Tüm gözler birlikte değerlendirildiğinde, rA değeri ile tilt ve desantralizasyon miktarları arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (sırasıyla, p<0,001 ve p=0,044). Çoklu regresyon analizi ile sadece tilt miktarındaki artışın rA miktarını istatistiksel anlamlı olarak artırmaya devam ettiği saptandı (p<0,001). SF grubunda, GİL’inin her iki haptiğinin de siliyer sulkusta yerleştiği gözlerde tilt ve rA miktarı en az bir haptiği sulkus dışında yerleşenlere göre anlamlı olarak daha az bulundu (sırasıyla, p=0,005 ve p<0,001).
Sonuç: Skleral fiksasyon cerrahisi sonrasında GİL malpozisyonu ve buna bağlı astigmatizma fakoemülsifikasyon cerrahisine göre daha yüksek oranda oluşmaktadır. Bu sorun, GİL haptiklerinin her ikisinin de siliyer sulkus bölgesine yerleştirilmesi ile azaltılabilmekte ancak tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Kapsül desteği olmayan gözlerde SF ile implante edilen GİL’lerinin stabilitesi için mevcut cerrahi yöntem ve malzemelerin daha fazla geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, Desantralizasyon, Göz içi lensi, Skleral fiksasyon cerrahisi, Tilt, Ultrason biyomikroskopi

The Impact of Haptic Locations on Tilt and Decentralization in Posterior Chamber Lens Implantation with Scleral Fixation

SUMMARY

Aim: To determine the factors that influence postoperative tilt and decentralization in eyes that underwent posterior chamber lens implantation with scleral fixation (SF), and to investigate the effects of intraocular lens (IOL) position on postoperative refractive errors and astigmatism.
Material and Method: Twenty-four eyes of 21 patients that underwent SF (SF group), and 24 eyes of 24 patients in which IOLs were implanted in capsular bags after phacoemulsification (control group) were compared in terms of postoperative tilt, decentralization, astigmatism, and spherical refractive errors. Eyes in the SF group were examined with ultrasound biomicroscopy and the eyes in which both IOL haptics were located in the ciliary sulcus were compared with eyes in which at least one haptic was out of the ciliary sulcus regarding the same parameters as two separate subgroups.
Results: Tilt and decentralization were significantly to a higher extent in the SF group (p<0.001 for both parameters). Residual astigmatism (rA) related to IOL was also significantly higher in the SF group (p=0.014). When all eyes were taken into consideration, significant correlations existed between rA and the measure of tilt and decentralization (p<0.001 and p=0.044, respectively). Regression analysis in a multivariate model revealed that only the increase in the extent of IOL tilt was significantly related with the increase in rA (p<0.001). In the SF group, grades of tilt and rA were significantly lower in eyes in which both haptics were located in the ciliary sulcus compared to the eyes in which at least one haptic was out of the ciliary sulcus (p=0.005 and p<0.001, respectively).
Conclusion: The rate of IOL position failure and related astigmatism is higher following scleral fixation compared to intracapsular implantation with phacoemulsification. This drawback might be minimized when both IOL haptics are positioned in the ciliary sulcus but may not be eliminated completely. Current surgical techniques and materials need to be improved to increase the stability of IOLs implanted with SF in eyes without capsular support.
Key Words: Astigmatism, Decentralization, Intraocular lens, Scleral fixation surgery, Tilt, Ultrasound biomicroscopy



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica