Pterjiyum Eksizyonundan Sonra Amniyon Membran Transplantasyonunun Oküler Yüzey Üzerine Etkileri

Yasemin KATIRCIOĞLU, Seda DURGUT EMEÇ, Burçin ÇAKIR, Tuba ÇELİK, Hüseyin ÜSTÜN, Sunay DUMAN

ÖZET

Amaç: Pterjiyum eksizyonundan sonra amniyon membran transplantasyonu (AMT) uygulaması yapılan olguların aynı gözleri ile, diğer gözlerindeki oküler yüzey değişikliklerinin gözyaşı kırılma zamanı (GKZ) ve Schirmer testleri, impresyon sitolojisi yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde, Şubat 2007-Mart 2008 tarihleri arasında, pterjiyum tanısı ile opere edilen ve eksizyon sonrası AMT uygulanmış 5’i erkek 6’sı kadın 11 olgunun, takipleri sırasında, AMT uygulanmış gözünden ve diğer gözünün konjonktivasından impresyon sitolojisi örnekleri alındı. Örneklerin evreleri Patoloji Bölümü tarafından değerlendirildi. Aynı zamanda olguların her iki gözüne GKZ ve Schirmer testleri uygulandı.
Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 11 olgunun yaş ortalaması 62,9 yıl (26-78) idi. Normal konjonktiva örneği alınan grupta konjonktiva evrelemesi 0-3 arasında değişim gösterirken, AMT uygulanmış grupta evre 1-3 arasında değişmekte idi. Ancak her iki grupta da median evre 1,0 olarak saptandı Hastaların AMT uygulanmış konjonktivaları, diğer göz konjonktivalarıyla karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,180). Diğer göz ile AMT uygulanan göz arasında sırasıyla; GKZ ve Schirmer testi ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yok idi (p=0,153 ve p=0,241).
Sonuç: AMT’nin oküler yüzey üzerinde değişiklik oluşturmadığı ve ameliyattan sonra normal konjonktiva gibi davranabilecek farklılaşmaya ulaşabildiği görülmektedir. Bu nedenle AMT pterjiyum gibi çeşitli oküler yüzey hastalıklarında diğer greftlere alternatif olarak güvenle kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Amniyon membran transplantasyonu, İmpresyon sitolojisi, Pterjiyum

The Effect of Amniotic Membrane Transplantation After Pterygium Excision on Ocular Surface

SUMMARY

Aim: To determine the effect of amniotic membrane transplantation (AMT) after pterygium excision on ocular surface by using tear film break-up time, Schirmer test and conjunctival impression cytologic analysis and compare them with normal eyes.
Material and Method: Eleven patients (five male and six female) who underwent AMT after pterygium excision, from February 2007 through March 2008, were studied. Two eyes of all subjects underwent Schirmer test, tear film break up time analysis and conjunctival impression cytologic analysis. Cytologic analysis was evaluated by pathology unit of our hospital.
Results: The mean age of all subjects was 62.9 years (26-78). The conjunctival grade variated 0 to 3 at other eyes and 1 to 3 at eyes underwent AMT after pterygium excision. However the median grade was 1 at both groups. No significant difference found (p=0,180). The tear film break up time and Schirmer test values were also similar and no significant difference found between fellow eyes and eyes underwent AMT after pterygium excision (p=0.153 and p=0.241).
Conclusion: AMT after pterygium excision do not cause ocular surface changes. After operation amniotic membrane proceeds like normal conjunctiva. Therefore the use of amniotic membrane in ocular surface diseases like pterygium is safe and can be an alternative to other grefts.
Key Words: Amniotic membrane transplantation, Impression cytology, Pterygium



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica