Ezotropya Olgularında Asimetrik ve Simetrik Cerrahi Sonuçlarının Karşılaştırılması
Yakup GÜNEŞ, Ali ŞİMŞEK, Mehmet Fuat ALAKUŞ, Süleyman ÇİFTÇİ, Mustafa GÜZEL
ÖZET
Amaç: Ezotropyalı olgularda uygulanan asimetrik iç rektus geriletmesi ile simetrik iç rektus geriletmesinin anatomik sonuçlarının karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında ezotropya tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan 106 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular cerrahi tekniğe göre simetrik ve asimetrik iç rektus geriletmesi uygulanan olgular olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grubun ameliyat sonrasında yapılan 3. gün, 3. hafta ve 3. ay kontrollerinde kayma miktarları değerlendirildi. Gruplar cerrahi başarı oranları açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Olguların yaş ortalaması 6,01 ± 3,86 (1 - 17 yıl) idi. Olguların cerrahi sonrası 3. gün, 3. hafta ve 3. aydaki durumları incelendiğinde, cerrahi sonrası 3. ayda asimetrik geriletme uygulanan grupta simetrik geriletme uygulanan gruba göre daha yüksek oranda başarı sağlandığı ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Her iki grupta da ilk ameliyatta düzeltemeyip ikinci bir operasyon ile tam düzelme sağladığımız olgu sayıları karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı.
Sonuçlar: Simetrik ve asimetrik iç rektus geriletmelerinde sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamasına karşın asimetrik homonim iç rektus geriletmesinde başarı oranının daha yüksek ve düzelmenin daha kalıcı olabileceği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Ezotropya, Şaşılık cerrahisi, Asimetrik iç rektus geriletmesi
Comparing Asymmetric and Symetric Surgery Results in Cases of Esotropia
SUMMARY
Aim: To compare the anatomic results of esotropic cases undergoing an asymmetric medial rectus recession with symmetric medial rectus recession.
Material and Method: The study comprised 106 cases diagnosed with esotropia who underwent surgery between January 2009 and January 2011. The cases were allocated to either the symmetric or asymmetric medial rectus recession group according to the surgical technique used. For both groups, deviation measurements were evaluated at postoperative third day, third week and third month follow-ups. The groups were compared in respect of surgical success rates.
Results: The mean age of the cases was 6.01 ± 3.86 years (1 - 17 yrs). On examination of the findings from postoperative third day, third week and third month the asymmetric recession group had a higher success rate compared to the symmetric recession group but this difference between the groups was not statistically significant. A comparison between the two groups of the number of cases who required a second operation to achieve full correction determined no significant difference between the groups.
Conclusions: Although no statistically significant difference was determined between the results of symmetric and asymmetric medial rectus recession to correct esotropia, it can be said that in asymmetric homonym medial rectus recession, the success rate is higher and the correction may longer lasting.
Key Words: Esotropia, Strabismus surgery, Asymmetric medial rectus recession