Diyabet Olgularında Korneanın Biyomekanik Parametrelerinin Değerlendirilmesi

Ayşegül KOÇAK ALTINTAŞ, Özlem BEYAZYILDIZ, Gültekin KÖKLÜ, Şehnaz ÖZÇALIŞKAN, Pınar ÇOBAN

ÖZET

Amaç: Diyabet olgularında Oküler Cevap Analizörü (OCA) ile ölçülen korneanın biyomekanik özelliklerini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Retinopati bulguları gelişmemiş diyabeti olan 20 olgu ile herhangi bir göz ya da sistemik hastalığı olmayan 20 olgunun toplam 80 gözüne ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Yirmi diyabetik olgu Grup 1, 20 sağlıklı olgu ise Grup 2 olarak sınıflandırıldı. OCA ile korneal histerezis (KH), korneal rezistan faktör (KRF), Goldmann korele göz içi basıncı (GİBg), kornea kompanse göz içi basıncı (GİBkk) ölçümleri yapıldı. Ultrasonik pakimetri yöntemiyle santral korneal kalınlık (SKK) ölçümü yapıldı.
Bulgular: Ortalama KH ve KRF değerleri, Grup 1’de sırasıyla 10,9±1,8 mmHg ve 11,2±1,4 mmHg; Grup 2’de ise sırasıyla 9,2±0,8 mmHg ve 9,5±1,4 mmHg olarak bulundu. Ortalama KH ve KRF değerleri diyabetik olgularda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Ortalama GİBg ve GİBkk değerleri, Grup 1’de sırasıyla 15,5±4,8 mmHg ve 15,4±4,6 mmHg olarak bulunurken Grup 2’de sırasıyla 16,2±3,8 mmHg ve 17,1±4,1 mmHg olarak saptandı. Gruplar arasında ortalama GİBg ve GİBkk değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Diyabetik hastalarda ortalama SKK, KH ve KRF değerlerinin normal gruba oranla daha yüksek olduğu saptandı. Diyabetin korneanın biyomekanik yapısı üzerine etkisi olduğu belirlenirken,GİBg ve GİBkk değerlerini etkilemediği saptandı.
Anahtar Kelimeler: Diyabet, Göz içi basıncı, Korneal histerezis, Korneal rezistan faktör

The Evaluation of Corneal Biomechanical Properties of Diabetic Patients

SUMMARY

Aim: To evaluate corneal biomechanical properties of diabetic patients with ocular response analyzer (ORA).
Material and Method: Eighty eyes of 40 patients records were retrospectively examined. Twenty of them were non-diabetic and constituted group 1 and 20 of them were diabetic and constituted group 2. Corneal hysteresis (CH), corneal resistance factor (CRF), corneal compensated intraocular pressure (IOPcc) and goldmann-correlated intraocular pressure (IOPg) measures taken by ORA and central corneal thickness (CCT) evaluated with ultrasonic pachymeter were recorded.
Results: Mean CH and CRF levels in group 1 were 10.9±1.8. 11.2±1.4 mmHg, respectively and these levels in group 2 were 9.2±0.8 ve 9.5±1.4 mmHg, respectively. Mean CH and CRF were significantly higher in diabetic patients (p<0.05). Mean IOPg and IOPcc in group 1 were 15.5±4.8 mmHg and 15.4±4.6 mmHg. Mean IOPg and IOPcc in group 2 were 16.2±3.8 mmHg and 17.1±4.1mmHg. Mean IOPg and IOPcc levels were not significantly different between groups (p>0.05).
Conclusion: Diabetes affects corneal biomechanical properties, with increased CCT, CH and CRF. But IOPg and IOPcc values are not affected by diabetes.
Key Words: Diabetes, Intraocular pressure, Corneal hysteresis, Corneal resistance factor



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica