Diyabetli ve Diyabetsiz Kataraktlı Olgularda Komplikasyonsuz Fakoemülsifikasyon Ameliyatı Sonrası Maküla Kalınlık ve Hacim Değişikliklerinin Optik Koherans Tomografi ile Değerlendirilmesi

Muammer ÖZÇİMEN, Yaşar SAKARYA, Sertan GÖKTAŞ, Rabia SAKARYA, İsmail ALPFİDAN

ÖZET

Amaç: Komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon ameliyatı sonrası merkezi maküla kalınlığı ve hacmindeki değişikliklerin optik koherans tomografi (OKT) ile değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon ameliyatı ve katlanabilir göziçi mercek yerleştirilmesi yapılan 106 hasta (54’ü diyabetik katarakt ve 52’si sağlıklı katarakt olgusu) dahil edildi. Ameliyat öncesi, ameliyattan 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 1 yıl sonra maküla kalınlığı ve hacmi ölçümleri spektral-domain optik koherans tomografisi ile yapıldı.
Bulgular: LogMAR değerlerine çevrilen görme keskinliği diyabeti olmayan hastalarda 1. ayın sonunda 0,49 ±0,18’den 0.06± 0,09’a, 1.yılın sonunda 0,09 ±0,12’ye ulaştı. Diyabetik hastalarda bu değerler daha düşüktü ve 1.ayda 0,08 ±0,12 ve 1. yılın sonunda 0,10 ±0,11 idi. Merkezi maküla kalınlığı (MMK) her iki grupta 1. ayda istatistiksel olarak arttı ve 1.yılın sonunda ameliyat öncesi değerlere göre yüksek devam etti. Diyabetik hastalarda MMK’deki artış daha fazla görüldü. Merkezi maküla hacmi (MMH) her iki hasta grubunda da 1. haftadan itibaren artış gösterdi ve en yüksek seviyesine 1. ayda ulaştı.
Sonuç: Komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon ameliyatı sonrası merkezi maküla kalınlığı ve hacminde, görme keskinliği azalmadan, artış olabilmektedir. Maküla kalınlık ve hacim artışının beklenenden daha fazla görülmesi nedeniyle kontrol muayeneleri önem arzetmektedir.
Anahtar Kelimeler: Diyabet, Merkezi maküla kalınlığı, Merkezi maküla hacmi, Optik koherans tomografi, Fakoemülsifikasyon

Evaluation of Macular Thickness and Volume After Uncomplicated Phacoemulsification Surgery in Diabetic and Nondiabetic Cases With Cataract Using Optical Coherence Tomography

ABSTRACT

Objective: To evaluate the alterations in the central macular thickness and volume using optical coherence tomography after uncomplicated phacoemulsification surgery.
Material and Method: In this prospective study, 106 patients (60 diabetic cataract, 60 healthy cataract case) who underwent uncomplicated phacoemulsification and foldable intraocular lens implantation were included. Optical coherence tomography measurements were done preoperatively, at postoperative 1st week, 1st and 3rd month and 1st year.
Results: Visual acuity in LogMAR values increased from 0.49±0.18 to 0.06±0.09 at 1st month and to 0.09 ±0.12 at 1st year after surgery. These values were lower in diabetic patients as 0.08 ±0.12 at 1st month and 0.10 ±0.11 at 1st year after the surgery. A statistically significant increase in central macular thickness (CMT) was observed 1 month after surgery and remained higher than preoperative measures at 1 year after surgery. Increase in central macular thickness was higher in diabetic patients. Central macular volume (CMV) showed increase at 1 week and reached maximum level at 1 month after surgery in both of the groups.
Conclusion: There may be increase in central macular thickness and volume without lowering the visual acuity after uncomplicated phacoemulsification surgery. Follow-up examinations are important as increase in CMT and CMV is higher than expected.
Keywords: Diabetes, Central macular thickness, Central macular volume, Optical coherence tomography, Phacoemulsification



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica