Ptozis Cerrahisi Sonuçları
Nazire TERZİ, Mehmet BALCI, Ceyda BAŞKAN, Rahmi DUMAN
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde ptozis nedeniyle cerrahi yapılmış olguların ameliyat sonrası klinik sonuçlarını incelemek.
Gereç ve Yöntem: Mart 2011 ile Eylül 2013 tarihleri arasında Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Hastanesi Göz Kliniği’nde ptozis tanısı alan ve çeşitli cerrahi prosedürler uygulanan 37 olgunun 45 gözü retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Olguların 21’i erkek (%56,.7), 16’sı kadın (%43,2) olup, yaş ortalamaları 44,3 (dağılım: 4-79) idi. Kapak düşüklüğünün nedeni 19 olguda konjenital, 17 olguda aponevrotik ve 1 olguda travmatik olarak saptandı. Bu olguların 13’ünde sağ göz kapağı, 16’sında sol göz kapağı, 8'inde her iki göz kapağı ameliyat edildi. Klinik muayenede levator fonksiyonu 0-4 mm arasında olan 10 olgunun 12 göz kapağına silikon materyal ile frontal askılama, levator fonksiyonları 5-10 mm olan 13 olgunun 14 göz kapağına levator kısaltma, levator fonksiyonları 11 mm olan 12 olgunun 17 göz kapağına aponevroz onarımı yapıldı. Göz kapağında 2 mm düşüklük olan 2 olgunun 2 göz kapağına ise Fasanella-Servat girişimi uygulandı. Ameliyat sonrası ortalama takip süresi 9,4 ay (6-36 ay) idi. Levator fonksiyonu 0-4 mm arasında olan ve silikon materyal ile frontal askı uygulanan 1 olguya iki kapak aralığı eşit olmadığı için düzeltme ameliyatı yapıldı. Levator fonksiyonları 5-10 mm olan ve levator kasına kısaltma uygulanan bir olguya ise kapak aralığı yeterli seviyede olmasına rağmen olgu kozmetik olarak tatmin olmadığı için ikinci ameliyat planlandı. Takipte entropiyon gelişen bir olguya da entropiyon cerrahisi uygulandı.
Sonuç: Levator kas fonksiyonları klinik olarak iyi değerlendirilmiş ptozis olgularında tecrübeli cerrahların yapmış olduğu uygun cerrahi yaklaşımlarla çok yüksek oranda yüzgüldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ptozis, Frontal askılama, Askı materyali, Levator kas fonksiyonu
Ptosis Surgery Results
ABSTRACT
Objective: The aim of this study is to determine the surgical results of 45 eyelids of 37 ptosis patients retrospectively and to evaluate the results of these surgical procedures.
Material and Method: The levator functions of 37 patients consulted to Abdurrahman Yurtarslan Ankara Oncology Hospital Ophthalmology Clinic between March 2011 and September 2013 with eyelid ptosis were assessed and frontal sling with silicon material was performed in 12 eyelids of 10 patients with poor levator function (0 - 4 mm), levator resection in 14 eyelids of 13 patients with levator function between 5 - 10 mm, aponeurosis repair in 17 eyelids of 12 patients with levator function of 11 mm or more, Fasanella - Servat procedure in 2 eyelids of 2 patients with 2 mm eyelid ptosis.
Results: Patients ages ranged between 4 and 79 (average 44.3) years, 21 of them were male, 16 of them were female. Congenital ptosis was the etiological factor in 19 of the patients, aponeurotic ptosis in 17 cases and traumatic ptosis in 1 case. Average postoperative follow-up period was 9.4 months (6 - 36 months). Right eyelids were operated in 13, left eyelids were operated in 16 and bilateral eyelids were operated in 8 patients. Secondary surgery was needed to make equal bilateral eyelid aperture in a patient that had frontal sling with silicon material because of having poor levator function (0 - 4 mm), reoperation was performed in a patient that had levator resection because of levator function 5 - 10 mm to satisfy the patient cosmetically despite the good surgical result, and entropium surgery was performed in another patient because of development of entropium postoperatively.
Conclusion: The most suitable ptosis procedure should be selected after assessing the etiopathogenesis and the levator function of the patient; and when combined with the experience of the surgeon, both the patient and the surgeon would be satisfied.
Keywords: Ptosis, Frontal sling surgery, Sling material, Levator muscle function