Torsiyonel Fakoemülsifikasyonda Peristaltik ve Ventüri Pompanın Kornea Endoteli Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi
Süleyman DEMİRCAN, Orhan ALTUNEL, Necati DURU, Burhan BAŞKAN, Medine TEDİK, Hasan Basri ARİFOĞLU, Mustafa ATAŞ
ÖZET
Amaç: Komplikasyonsuz katarakt cerrahisi olgularında torsiyonel fakoemülsifikasyonda (fako) peristaltik ve ventüri pompa sistemlerinin etkinliğini ve kornea endoteli üzerine olan etkilerini karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Komplikasyonsuz katarakt operasyonu uygulanan 84 hastanın 84 gözü prospektif olarak çalışmaya alındı. Torsiyonel fakoda 42 gözde peristaltik pompa (grup 1), 42 gözde ise ventüri pompa (grup 2) sistemi kullanıldı. Cerrahi sırasında kaydedilen torsiyonel ultrason zamanı, kümülatif yayılan enerji ve cerrahinin indüklediği endotel hücre kaybı her iki grupta değerlendirildi.
Bulgular: Grup 2’ de torsiyonel ultrason zamanı ve kümülatif yayılan enerjinin grup 1’e göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü (sırasıyla p=0,024 ve p=0,009). Her iki grupta preoperatif ve postoperatif 1. ve 30. günlerdeki santral kornea kalınlığı arasında anlamlı farklılık gözlenmedi (sırasıyla p=0,362, p=0,113, p=0,412). Cerrahi sonrası 1. ve 30. günlerdeki endotel hücre sayıları arasında da iki grup arasında anlamlı değişiklik bulunamadı (sırasıyla p=0,255, p=0,378).
Sonuç: Torsiyonel fako ile ventüri tip pompanın kullanıldığı katarakt cerrahisinde düşük ultrason enerjisi ile efektif emülsifikasyon sağlanabilmektedir. Ancak cerrahinin indüklediği endotel hücre hasarı açısından her iki pompa tipi arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır.
Anahtar Kelimeler: Torsiyonel fako, Peristaltik ve ventüri pompa, Endotel hücre sayısı
Evaluation of Peristaltic and Venturi Pump Effects on the Corneal Endothelium in Torsional Phacoemulsification
ABSTRACT
Objective: To compare the effectiveness of peristaltic and venturi pump systems effects on the corneal endothelium in torsional phacoemulsification (phaco) in patients with uncomplicated cataract surgery.
Material and Method: Eighty-four eyes of 84 patients who underwent uncomplicated cataract surgery were prospectively included in this study. Peristaltic pump was applied in 42 eyes (Group 1), and venturi pump was applied in 42 eyes (Group 2) having torsional phaco. Torsional ultrasound time and cumulative dissipated energy applied during surgery and, endothelial cell loss induced by surgery were evaluated in both groups.
Results: Torsional ultrasound time and cumulative dissipated energy were found to be significantly lower in group 2 when compared to group 1 (p=0.024 and p=0.009, respectively). No significant difference was found on central corneal thickness between two groups preoperatively, postoperatively 1st and 30th days (p=0.362, p=0.113, and p=0.412, respectively). Also, no significant difference was found in the numbers of endothelial cell between two groups postoperatively 1st and 30th days (p=0.255, p=0.378, respectively).
Conclusion: Cataract surgery in which the torsional phaco with a venturi type of pump is used, effective emulsification can be achieved with lower ultrasound energy. However, there is no significant difference in terms of endothelial cell injury induced by surgery between the two pump types.
Keywords: Torsional phaco, Peristaltic and ventüri pump, Endothelial cell number