Sivil Hekimler Tarafından Askerliğe Elverişli Bulunmayan Adayların Görme Özür Nedenlerinin Araştırılması ve Sağlık Kurulu Raporları ile İlgili Bilinmesi Gereken Noktalar
Onur GÖKMEN
ÖZET
Amaç: Sivil hekimler tarafından verilen askerliğe aday çağdaki genç erkek popülasyonun görme özrüne sebebiyet veren hastalık raporlarının ve bunların sıklığının incelenmesi.
Gereç ve Yöntem: Van bölgesinde askerler için yapılan sağlık kuruluna sevk edilen hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Askerliğe elverişli değildir veya erteleme kararı verilen 59 hasta içerisinde 18 (%30,5) hastada yüksek miyopi ve hipermetropiye bağlı refraktif ambliyopi, 12 (%20,3) hastada retinal skarlar ve kalıtsal retinal distrofiler, 6 (%10,2) hastada nistagmus ve düzensiz göz hareketleri, 5 (%8,5) hastada keratokonus, 5 (%8,5) hastada şaşılık ve ambliyopi, 5 (%8,5) hastada korneal skarlar ve lense bağlı ortam opasiteleri, 5 (%8,5) hastada fitizis, evisserasyon, enükleasyona bağlı monooküler göz bulundu, 3 (%5,1) hastada glokom ve çeşitli diğer nedenlere bağlı optik atrofi tespit edildi. Askerliğe elverişli değildir kararı verilen grupların görme özür oranları anlamlı olarak farklı bulundu (p<0,05).
Sonuç: Askerlik çağındaki genç popülasyonda %30,5 ile en sık görme kaybı nedeni olarak çocukluk çağında önlenebilecek bir neden olan refraktif ambliyopi bulunmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği’ne göre askerliğe elverişli değildir kararı verilen hastalar ile Sağlık Bakanlığı Özürlülük Sınıflaması Yönetmeliği’ne göre verilen özür oranları birbirleri ile uyumluk göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Askeri sağlık kurulu, Görme özürü, Görme kaybı, Ambliyopi
To Research Vision Loss Reasons of Military Candidates Found Not Suitable for Military Service by Civilian Doctors and the Important Points Which Should Be Known About Health Commitee Reports
ABSTRACT
Objective: To investigate health committee records which were given by civilian doctors and to clarify the young military male candidate population’s vision loss reasons and their frequencies.
Material and Method: Hospital records of military staff, who were referred to the health committee in Van region was scanned retrospectively from 26 august 2016 to 16 january 2017.
Results: Fifty nine patients who were postponed from military service by health committee reports were included. Among 59 patients 18 (%30.5) of them had amblyopia due to myopia or hyperopia, 12 (20.3%) had retinal scars or dystrophies, 6 (10.2%) had nystagmus or irregular eye movements, 5 (8.5%) had keratoconus, 5 (8.5%) had strabismus and amblyopia, 5 (8.5%) had corneal scars and opacities along visual axis, 5 (8.5%) had monocular eye due to evisceration or enucleation and phytisis, 3 (5.1%) had glaucoma and optic atrophy. In groups which were not suitable for military service decisions were given visual impairment percents were significantly different (p<0.05).
Conclusion: Refractive amblyopia, which is treatable in childhood, was found the most frequent reason for vision loss among young, male military staff candidates. Thus visual impairment ratings of patients according to Turkish Military Forces Health Regulations and Turkish Health Ministery Impairment Classification Regulations were compatible with each other.
Keywords: Military health committee, Visual impairment, Visual loss, Amblyopia
Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Gökmen O. Sivil Hekimler Tarafından Askerliğe Elverişli Bulunmayan Adayların Görme Özür Nedenlerinin Araştırılması ve Sağlık Kurulu Raporları ile İlgili Bilinmesi Gereken Noktalar. MN Oftalmoloji 2017;24(3):168-171