Ön Segment Optik Koherans Tomografi Kullanarak Farklı Romatolojik Hastalıklarda Kuru Göz Değerlendirmesi
Mahmut Oğuz ULUSOY, Ali KAL
ÖZET
Amaç: Ankilozan spondilit ve fibromiyalji hastalarında, ön segment optik koherans tomografi eşliğinde kuru göz parametrelerini değerlendirmek ve sağlıklı kontroller ile karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 38 ankilozan spondilit hastasının 38 gözü, 40 fibromiyalji hastasının 40 gözü ile yaş ve cinsiyet uyumlu 38 kontrol dahil edilmiştir. Her hasta standart oküler yüzey hastalık indeksi anketini doldurmuş ve oftalmolojik muayeneden geçmiştir. Alt gözyaşı menisküsü spektral optik koherans tomografinin kısa kornea-ön segment lensi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gözyaşı menisküs alanı, gözyaşı menisküs yüksekliği gözyaşı menisküs alanı ve gözyaşı menisküs derinliği olmak üzere 3 parametre değerlendirilmiştir. Topikal anestezik damla sonrasında gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer testi uygulanmış ve korneal boyanma skorları değerlendirilmiştir. Hastalıkların şiddet endeksleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Ankilozan spondilit ve fibromiyalji hastalarının gözyaşı menisküs yüksekliği, gözyaşı menisküs derinliği ve gözyaşı menisküs alanı değerleri sırasıyla 230,47±43,41 μm, 184,97±32,81 μm, 0,019±0,007 μm ve 205,38±37,35 μm, 133,93±29,22 μm, 0,015±0,006 μm şeklindedir. Tüm parametreler anlamlı olarak kontrol grubundan daha düşüktü (p=<0,05). Fibromiyalji hastalarının gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer test değerleri ve korneal boyanma skorları ile tüm gözyaşı menisküs parametreleri arasında korelasyon mevcuttu. Ankilozan spondilit hastalarında ise gözyaşı kırılma zamanı ve Schirmer testi değerleri ile gözyaşı menisküs parametreleri arasında korelasyon mevcuttu.
Sonuç: Ankilozan spondilit ve fibromiyalji hastalarının gözyaşı menisküs parametreleri düşük bulundu. Gözyaşı menisküs parametreleri birçok geleneksel kuru göz testiyle korelasyon göstermiştir. Ön segment optik koherans tomografi, ankilozan spondilit ve fibromiyalji hastalarında gözyaşı fonksiyonunu değerlendirmede etkili bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: Kuru göz, Ön segment optik koherans tomografi, Gözyaşı menisküsü, Ankilozan spondilit, Fibromiyalji
Evaluation of Dry Eye in Different Rheumatological Diseases Using Anterior Segment Optical Coherence Tomography
ABSTRACT
Objective: To evaluate and compare dry eye parameters in patients with ankylosing spondilitis and fibromyalgia using anterior segment optical coherence tomography.
Material and Method: Thirty eight eyes of 38 ankylosing spondilitis patients, 40 eyes of 40 newly diagnosed fibromyalgia patients and age and sex matched 38 control subjects were enrolled the study. Each patient completed a standard Ocular Surface Disease Index questionnaire and general ophthalmic examination. Lower tear meniscus was evaluated using spectral optical coherence tomography with cornea-anterior segment short lens. Three parameters were measured: tear meniscus area (mm), tear meniscus height (mm), and tear meniscus depth (mm). Break-up time, Schirmer tests and corneal staining scores after instillation of topical anesthetic drops were also evaluated. Severity indexes of the diseases were assessed.
Results: Tear meniscus height, tear meniscus depth and tear meniscus area parameters of patients with ankylosing spondilitis and fibromyalgia were 230.47±43.41 mμ, 184.97±32.81 mμ, 0.019±0.007 mμ and 205.38±37.35 mμ, 133.93±29.22 mμ, 0.015±0.006 mμ, respectively. All parameters were significantly lower than control group (p=<0.05). In patients with fibromyalgia, Schirmer test, break-up time values, corneal staining scores were correlated with all tear meniscus parameters. In patients with ankylosing spondilitis, Schirmer test value and break-up time value were correlated with anterior segment optical coherence tomography parameters.
Conclusion: Ankylosing spondilitis and fibromyalgia patients showed lower tear meniscus parameters. Tear meniscus parameters were correlated with most of the conventional dry eye tests. Anterior segment optical coherence tomography is an effective way to assess tear function in ankylosing spondilitis and fibromyalgia patients.
Keywords: Dry eye, Anterior segment optical coherence tomography, Tear meniscus, Ankylosing spondilitis, Fibromyalgia
Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Ulusoy MO. ve Kal A. Ön Segment Optik Koherans Tomografi Kullanarak Farklı Romatolojik
Hastalıklarda Kuru Göz Değerlendirmesi. MN Oftalmoloji 2017;24(4):192-197