İbrahim Çağrı TÜRKER, Semra TİRYAKİ DEMİR

ÖZET

Amaç: Ramazan ayında oruç tutmanın sağlıklı bireylerin ve glokom hastalarının göz içi basıncı üzerine olan etkilerinin araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ramazan ayında oruç tutan ve glokom nedeni ile takip edilen 20 hastanın 20 sağ gözü, kontrol grubu olarak glokomu olmayan oruç tutan 25 hastanın 25 sağ gözü dahil edildi. Çalışma 2016 yılı Ramazan ayı süresinde yapıldı. Glokomu olan ve kontrol grubundaki tüm olgulara saat 16.00'da applanasyon tonometri ile 1. gün, 15. gün ve 30. günde göz içi basıncı ölçümleri yapıldı. Glokomlu gözlerde elde edilen ölçüm sonuçları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Birinci günde kontrol ve glokom hastalarında ortalama göz içi basınçları arasında anlamlı fark saptanmadı (kontrol grubu: 15,1±2,8, glokom grubu: 15,0±3,0, p=0,891). Ramazan ayı süresince her iki grupta göz içi basıncında anlamlı azalma saptandı (her iki grup için p=0,002). İkili karşılaştırmalar sonucunda kontrol grubunda anlamlı farklılığın 1. gün ile 30. gün arasında (p=0,007) ve 15. gün ile 30. gün arasında olduğu (p=0,022) ortaya çıktı. Glokom grubunda ise anlamlı farklılığın 1. gün-15. gün ile 1. gün-30. gün arasında (sırası ile, p=0,023 ve 0,010) olduğu belirlendi.
Sonuç: Ramazan ayında oruç tutma sonucunda glokomlu ve sağlam gözlerde GİB azalması ortaya çıkmaktadır. Bu durumun gün içinde yaşanan dehidratasyona bağlı olabileceği değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Glokom, Ramazan, Göz içi basıncı, Ramazan orucu

The Effect of Fasting on Intraocular Pressure

ABSTRACT

Objective: To evaluate the changes in intraocular pressure during fasting in Ramadan on healthy individuals and glaucoma patients.
Material and Method: In this study, right eyes of 20 glaucoma patients and 25 control healthy subject fasting during Ramadan month were included. The study was performed in Ramadan month in 2016. The intraocular pressure’s of the control subjects and glaucoma patients were measured with applanation tonometry at 16.00 in the 1st day, in the 15th day and in teh 30th day of Ramadan month. The changes in intraocular pressure were evaluated in both groups.
Results: There was no significant difference in intraocular pressure’s between control subjects and glaucoma patients at the 1st day of the study (control group: 15.1±2.8, glaucoma group: 15.0±3.0, p=0.891). In the control group, pairwise comparisons showed that the significant intraocular pressure decreases were originated from the comparisons between the 1st day-30th day and between the 15th day-30th day (p=0.022). In the glaucoma group, pairwise comparisons showed that the significant intraocular pressure decreases were originated from the comparisons between the 1st day-15th day and between the 1st day-30th day (p=0.010).
Conclusion: Fasting in Ramadan month causes decreases in intraocular pressure in both healthy subjects and glaucoma subjects. It is suggested that this is possibly caused by dehydration.
Keywords: Glaucoma, Ramadan, Intraocular pressure, Ramazan fasting

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Türker İÇ. ve Tiryaki Demir S. Orucun Göz İçi Basıncı Üzerine Etkisi. MN Oftalmoloji 2017;24(4):203-206



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica