Akantamoeba Keratitinde Konfokal Mikroskopi
Raciha Beril KÜÇÜMEN, Zeynep PARLAKGÜNEŞ
ÖZET
Amaç: Akantamoeba keratiti düşünülen olguların in vivo konfokal mikroskopi ile değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Klinik ve biyomikroskopik olarak akantamoeba keratiti düşünülen ve klasik topikal antibiyotik tedavisine dirençli olan 11 hastanın 13 gözü çalışmaya dahil edildi. Oftalmolojik muayeneyi takiben in vivo konfokal mikroskopi ile değerlendirildi.
Bulgular: Olguların 7’si erkek, 4’ü kadın; yaş ortalaması 36,5 ± 11,9 yıldı. İki olguda bilateral, 9 olguda tek göz (5 sağ, 4 sol göz) tutulumu vardı. Kontakt lens kullanımı 5 hastada refraktif, 2 hastada terapötik amaçlı idi. Kontamine su ile bulaş 3 hastada mevcuttu. Onbir hastanın 13 gözünde in vivo konfokal mikroskopi ile kornea epiteli ve ön stromada 15-50 mikron çapında yüksek reflektivitesi olan yuvarlak-oval cisimcikler, çift duvarlı kistler görüldü. Bazı taramalarda yarı reflektif, değişik morfolojik özellikler taşıyan homojen olmayan, sınırları düzensiz dev hücre benzeri hücreler görüldü; bu hücreler trofozoit olarak düşünüldü. Çalışmadaki gözlerin hepsinde in vivo konfokal mikroskopi ile kist ve bazen trofozoitler görüntülenebilmiş ve aralarında sayı ve morfolojik farklılıklar gözlenmiştir.
Sonuç: Akantamoeba keratiti tanı ve tedavisi güç, görmeyi tehdit eden nadir bir kornea enfeksiyonudur. Kesin tanı polimeraz zincir reaksiyonu, korneal sürüntü /kültür ve kornea biyopsisi ile konulmakla birlikte çoğu zaman çeşitli nedenlerle mümkün olmamaktadır. Konfokal mikroskopi akantamoeba keratiti düşünülen olgularda kist ve trofozoitlerin görüntülenebildiği noninvazif faydalı bir tetkik ve tanı yöntemidir.
Anahtar Kelimeler: Akantamoeba, Keratit, Konfokal mikroskopi
Confocal Microscopy in Acanthamoeba Keratitis
ABSTRACT
Objective: Assessment of cases with suspected acanthamoeba keratitis by in vivo confocal microscopy.
Material and Method: Thirteen eyes of 11 patients considered as acanthamoeba keratitis due to clinical and slit lamp findings and resistant to conventional topical antibiotic treatment were included in the study. Following ophthalmological examination, patients were evaluated with in vivo confocal microscopy.
Results: Seven patients were men and 4 were women. The mean age was 36.5 ± 11.9 years. There was bilateral involvement in two cases and unilateral involvement in 9 cases (6 right, 3 left eye). Contact lens usage was for refractive purpose in 5 patients and therapeutic purpose in 2 cases. Transmission by contaminated water was seen in 3 patients. By in vivo confocal microscopy round-oval bodies with 15-50 micron diameters and high reflectivity, and double-walled cysts were seen in the corneal epithelial layer and the anterior stroma in 13 eyes of 11 patients. Giant cell-like cells which were semi-reflective, non-homogeneous with different morphological characteristics and irregular boundaries were observed in some scans; these cells were considered as trophozoites. By in vivo confocal microscopy, cysts and sometimes trophozoites could be displayed in all eyes and differences were observed in terms of morphology and quantity between them.
Conclusion: Acanthamoeba keratitis is a rare severe sight-threatening corneal infection which has challenging diagnosis and treatment. Although corneal smear / culture, polymerase chain reaction and corneal biopsy are definitive diagnostic tools, these are not always possible for various reasons. Confocal microscopy is a useful, noninvasive diagnostic examination which can display the cysts and trophozoites in cases with suspected acanthamoeba keratitis.
Keywords: Keratitis, Acanthamoeba, Confocal microscopy
Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Beril Küçümen R. ve Parlakgüneş Z. Akantamoeba Keratitinde Konfokal Mikroskopi. MN Oftalmoloji 2018;25(2):86-91