Mekanik Glob Yaralanmalarının Şiddeti Demografik ve Klinik Özellikleri
Cem ÖZTÜRKMEN, Sibel ÇALIŞKAN KADAYIFÇILAR, Bora ELDEM
ÖZET
Amaç: Ciddi mekanik oküler travmalı olguların demografik ve klinik özelliklerini incelemek ve düşük görme keskinliği ile ilişkili faktörleri belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: 763 olgunun 792 gözü muayene edildi. Olguların demografik ve klinik özellikleri incelendi. Düşük görme keskinliği ile ilişkili faktörler, görme keskinliği ölçülebilen ve travmadan sonra ilk 30 gün içinde başvuran 535 olguluk grupta tek değişkenli analiz ve çok değişkenli lojistik regresyon yapılarak ortaya koyuldu.
Bulgular: Yaş 2 ay ile 86 yıl arasında değişmekte idi. Gözlerin %64,3’ünde açık, %35,7’sinde kapalı glob yaralanması mevcuttu. Başvuruda görme keskinliği gözlerin %21,9’unda 0,1 ve üzerindeyken, izlem süresi sonunda %49,1’inde 0,1 ve üzerinde olduğu görüldü. Açık glob yaralanması olan gözlerde düşük görme keskinliği riskinin 3,7 kat fazla olduğu saptandı (p<0,0001). Açık glob yaralanması olan gözlerde arka segment tutulumu (p<0,0001), skleral laserasyon (p=0,015) ve ilk görme keskinliğinin <0,1 olmasının (p<0,0001) son vizitte düşük görme keskinliği ile ilişkili olduğu saptandı. Kapalı glob yaralanmalı gözlerde ise başvuru süresinin 24 saatten sonra olması düşük görme keskinliği ile ilişkili faktördü (p=0,004).
Sonuç: Uygun medikal ve cerrahi tedavilerle ciddi mekanik glob yaralanması olan gözlerin önemli bir kısmında fonksiyonel görme düzeylerine ulaşılmaktadır. Ciddi göz travmaları önemli bir halk sağlığı ve iş güvenliği konusudur. Fonksiyonel kayıpların önüne geçilmesi alınacak tedbirlerle sağlanabilir.
Anahtar Kelimeler: Glob yaralanmaları, Düşük görme keskinliği, Oküler travma
Demographic Clinical Features and Severity of Mechanical Eye Injury Cases
ABSTRACT
Objective: To evaluate the demographic and clinical features of severe mechanical eye injury cases and the associated factors related to low visual acuity.
Material and Method: 792 injured eyes of 763 patients were examined. Demographic and Clinical properties of the cases were analyzed. The factors associated with poor visual outcome in 556 eyes of 535 cases in whom vision could be recorded accurately and admitted to hospital within 30 days of injury were determined. Single and multivariate logistic regression analysis were performed.
Results: The age of the patients varied between 2 months to 86 years. Most common type of injury was open globe injury that occurred in 64,3% of eyes. At admission, only 21,9 % of the eyes had vision of 0,1 or better. At the end of follow up, 49,1% of the eyes displayed visual acuity of 0,1 or better. Open globe injury was 3,7 times more likely to result in poor visual outcome (p<0,0001). Posterior segment involvement, scleral laceration and first VA<0,l were associated with poor visual outcome in eyes with open globe injury( p<0,0001, p=0,015 and p<0,001). In closed globe injuries, application to hospital later than 24 hours (p<0,004) was found to be another significant factor of poor visual outcome.
Conclusion: In the majority of the severely injured eyes, functional levels of visual acuity could be reached with appropriate surgical and medical interventions. Ocular injury is a major problem for occupational safety and public health. Functional losses can be prevented if certain precautions are taken.
Keywords: Mechanical eye injury, Low visual outcome, Ocular trauma
Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Öztürkmen C. Çalışkan Kadayıfcılar S. Eldem B. Mekanik Glob Yaralanmalarının Şiddeti Demografik ve Klinik Özellikleri. MN Oftalmoloji 2018;25(3):140-144