Fetal Makrozomi: Risk Faktörleri, Maternal ve Fetal Sonuçlar

Dr. Perran MORÖY, Dr. Emre Sinan GÜNGÖR, Dr. Egemen ERTAŞ, Dr. Şebnem ŞEN, Dr. Şevki ÇELEN, Dr. Leyla MOLLAMAHMUTOĞLU, Dr. Tamer MUNGAN, Dr. Nuri DANIŞMAN

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı; makrozomik fetus gelişiminde maternal risk faktörlerini belirlemek, neonatal ve maternal sonuçları değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde retrospektif olarak gerçekleştirildi. 4500 gr ve üzeri doğum ağırlığı olan hastalar çalışmaya dahil edildi. İstatistik incelemeler SPSS ile yapıldı (11.05 versiyonu), ² ve Fisher testi uygulandı.
Bulgular: Çalışma döneminde makrozomik fetuslarda sezaryen ile doğum oranı %37 (78/212) idi. En sık görülen neonatal komplikasyonlar hipoglisemi, omuz takılması ve solunum sıkıntısı idis. Omuz takılması %4 hastada görülürken, brakial pleksus hasarı %1 hastada görüldü. Maternal veya neonatal mortalite gözlenmedi.
Sonuç: Fetal makrozomi perinatal ve maternal mortalite ve morbiditeye yol açabilecek önemli bir obstetrik problemdir. Gestasyonel diabet (GDM) fetal makrozominin önde gelen sebeplerinden olduğundan, GDM’si olan hastaları değerlendirirken daha dikkatli olunmalıdır. Makrozomik infanttan şüphelenildiği durumda klinisyen travay takibindeki anormalliklere dikkat etmeli fayda-zarar hesabını iyi yaparak doğum  şekline karar vermelidir.
Anahtar Kelimeler: Makrozomi, Maternal-fetal sonuçlar

Fetal Macrosomia: Risk Factors, Maternal and Fetal Outcomes

SUMMARY

Objective: The aim of this report is to define maternal risk factors for fetal macrosomia and to evaluate maternal and neonatal outcomes.
Material-Methods: The study was carried-out retrospectively in Zekai Tahir Women’s Health Education and Research Hospital. Neonates with a birthweight of 4500 grams and more were included in the study. Chi-square test and Fisher’s exact test were used as statistical analysis.
Results: Delivery rate by cesarean section in macrosomic fetuses was 37% (78/212). Most common complications seen in macrosomic neonates were hypoglycemia, shoulder dystocia and respiratory distress. Shoulder dystocia and brachial plexus damage were seen in 4% and 1% of the patients respectively. Neither maternal nor neonatal mortality was observed.
Conclusion: Fetal macrosomia is an important obstetrical problem which can lead to significant perinatal and maternal morbidity and mortality. Since gestational diabetes is the leading cause of fetal macrosomia, more attention should be paid while evaluating such patients. The obstetrician should be aware of the problems during the follow-up of the patients in labor when fetal macrosomia is suspected and carefully decide the delivery route.
Key Words: Macrosomia, Maternal-fetal outcomes



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica