Sezaryenle Doğumda Misgav Ladach ve Pfannenstiel Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Yrd.Doç.Dr. Sadettin GÜNGÖR, Prof.Dr. İskender BAŞER, Yrd.Doç.Dr. Seyit Temel CEYHAN, Dr. Cihangir Mutlu ERCAN
GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara
ÖZET
Amaç: Misgav Ladach yöntemi ile gerçekleştirilen sezaryen operasyonunun Klasik Pfannenstiel yöntem ile karşılaştırılarak, avantajlarının ortaya konulabilmesi ve günlük pratikte uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 1 Eylül 2004-28 Şubat 2005 döneminde GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD’da prospektif olarak yürütülmüş olup, primer sezaryen endikasyonu konan ardışık 70 term gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Misgav-Ladach yöntemi ile sezaryen uygulanan 35 ve Pfannenstiel tekniği kullanılan 35 olgu operasyon süresi, kanama miktarı, kullanılan sütür materyali, analjezi gereksinimi, hastanede kalış süresi, skar görünümü ve cerrahi komplikasyonlar açısından karşılaştırılmışlardır.
Bulgular: Ortalama operasyon süresi Misgav-Ladach yönteminde 12.45±1.30 dk ve Pfannenstiel yönteminde 25.00±2.30 dk (p<0.001), yeni doğanın doğurtulma zamanı sırasıyla 1.45±0.20 dk ve 4.70±0.50 dk (p= 0.016) ve hastanede kalış süresi 2.1±0.3 gün ve 2.4±0.5 gün (p>0.05) olmuştur. Lokal kesi yeri enfeksiyonu ve febril morbidite hiçbir olguda gözlenmemiştir. Ortalama kullanılan sütür materyali Misgav-Ladach grubunda 4.10±0.8 iken, Pfannenstiel grubunda 9.75±1.25 olmuştur. (p=0.016)
Sonuç: Çalışmamız, Misgav-Ladach yönteminin; operasyon süresinde kısalma, daha kısa hospitalizasyon süresi, daha hızlı iyileşme, post-operatif komplikasyonlarda azalma ve daha az sütür materyaline ihtiyaç duyulması ile Pfannensteil’e göre daha avantajlı ve günlük pratiğe uygun bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler: Doğum, Sezaryen,Teknik, Misgav Ladach, Pfannenstiel
Comparison of Misgav Ladach and Pfannenstiel Techniques in Cesarean Delivery
SUMMARY
Objective: To compare classical Pfannenstiel method and the Misgav-Ladach method and to investigate the advantages of performing cesarean section using the Misgav-Ladach method and justify its use in everyday practice.
Material and Methods: The study was carried on between September 2004 and February 2005 in Department of Gynecology and Obstetrics at GATA Military Medical Faculty prospectively and 70 patients who underwent caesarean section were included. 35 patients who were operated with Misgav-Ladach method and 35 patients who were operated with Pfannenstiel technique had been compared for; duration of operation, amount of bleeding, analgesic requirement, consumption of suture material, duration of hospitalization, scar appereance, and surgical complications.
Results: When Misgav-Ladach group compared with Pfannenstiel patients; mean duration of operation versus between 12.45±1.30 min and 25 min±2.30 (p<0.001), mean time of extraction of the newborn versus between 1.45±0.20 min and 4.70±0.50 min (p= 0.016) and mean duration of hospitalization versus between 2.1±0.3 days and 2.4±0.5 (p>0.05; n.s) respectively. In none of the cases local wound infection and febril morbidity have been found. Mean consumption of suture material in the group Misgav-Ladach was 4.10±0.8 sutures per operation, and in the Pfannenstiel group was 9.75±1.25 sutures (p=0.016).
Conclusion: As a result the Misgav-Ladach method of caesarean section has advantages over the Pfannenstiel technique by enabling faster recovery and requires shorter hospitalization, and reduces the length of the operation and the incidence of surgical complication and the consumption of surgical materials. For all these advantages this tecnique can be preferred in daily practices.
Key Words: Delivery, Cesarean, Technique, Misgav Ladach, Pfannenstiel