Lakrimal Kanalikül Kesilerinde Silikon Tüp ile
Bikanaliküler Anüler Entübasyonun Etkinliği

Volkan HÜRMERİÇ*, Atilla BAYER**, Fatih Mehmet MUTLU**, Kemal TUNÇER***,M. Zeki BAYRAKTAR***

ÖZET

Amaç: Lakrimal kanalikül kesilerinde silikon tüp ile bikanaliküler anüler entübasyon sonuçlarını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Travmatik lakrimal kanalikül kesisi olan 25 hastanın 26 kanalikülüne yuvarlak uçlu domuz kuyruğu probu kullanarak, silikon tüp ile bikanaliküler anüler entübasyon uygulandı.
Bulgular: Operasyon sonrası olgular ortalama 10.71±2.37 ay takip edildi. Silikon tüpler 6 ay sonra çıkarıldı. Bir olguda silikon tüpün uçları, konjonktival ve korneal erozyona neden olduğu için 1 ay sonra çıkarıldı. Postoperatif dönemde silikon tüpler çıkarıldıktan sonra, son kontrolde irrigasyon yapılan olgulardan biri dışında pasajın açık (%96) olduğu görüldü. Silikon tüpü 1 ay sonra çıkarmak zorunda kaldığımız olguda da pasaj açıktı.
Sonuç: Travmatik kanalikül kesilerinde, domuz kuyruğu probu kullanılarak silikon tüp ile bikanaliküler anüler entübasyon uygulaması kolay, güvenilir ve başarılı bir yöntemdir.
Anahtar Kelimeler: Kanalikül kesileri, Anüler entübasyon, Domuz kuyruğu probu

The Effectiveness of Bicanalicular Annular Intubation with Silicone Tube in
Treatment of Lacrimal Canalicular Lacerations

SUMMARY

Purpose: To evaluate the results of bicanalicular annular intubation with silicone tube in the treatment of lacrimal canalicular lacerations.
Material and Methods: Bicanalicular annular intubation with silicone tube was performed at 26 canalicules of 25 patients with traumatic lacrimal canalicular laceration using round tipped pigtail probe.
Results: The cases were followed up for 10.71±2.37 months after operation. Silicone tubes were removed after 6 months. It was removed after 1 month in one case, since the tips of the silicone tube caused conjunctival and corneal erosion. In the last control after extraction of silicone tubes postoperatively, it was observed that the passages were open (96%) in all irrigated cases except one. The passage of the case that we needed to remove silicone tube after 1 month was also open.
Conclusion: Bicanalicular annular intubation with silicone tube using pigtail probe in treatment of canalicular lacerations is an easy, safe and successful method.
Key Words: Canalicular lacerations, Annular intubation, Pigtail probe



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica