Kalp Yetmezlikli Hastalarda Tedaviye Yanıtın
Belirlenmesinde C-Reaktif Proteinin Önemi

 
Dr. Yusuf ÇALIK*, Doç.Dr. Halime KÜÇÜKYILMAZ*, Doç.Dr. Mehmet YILDIZ**,
Dr. Dicle KOCA İSKENDER*, Uzm.Dr. Esra SARIBACAK*
 

*SSK Ankara Eğitim Hastanesi 1. Dahiliye Kliniği, Ankara
**SSK Ankara Eğitim Hastanesi 2. Dahiliye Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Kalp yetmezliği gelişmiş ülkelerde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Kalp yetmezliğinde immün sistemin kronik aktivitesi sonucu proinflamatuar sitokinlerde artış görülmektedir. Aynı şekilde sistemik inflamasyon markırları olan C-reaktif protein (CRP) düzeyinin kalp yetmezliği olan hastalarda arttığı belirtilmiştir. Kalp yetmezliği olan hastalarda CRP analizinin tedaviye yanıtın belirlenmesinde büyük ölçüde yararlı ve çok duyarlı olduğu öne sürülmüştür. Bu çalışmada kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gören olgularda CRP'nin hastaların hastanede yatış süresinde tedaviye yanıtının belirlenmesi ve hastaların klinik durumu ile CRP arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya çeşitli nedenlere bağlı kalp yetmezliği olan 39 hasta alınmıştır. Hastaların hastaneye yatışında ve hastaneden taburcu olurken CRP değerleri ölçülmüş ve kontrol grubu olarak seçilen 13 hastadaki değerler ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca hastalar, hastaneye yatışlarındaki fonksiyonel kapasitelerine göre sınıflandırılarak tedaviye verilen yanıtın CRP değerleri ile korelasyonu araştırılmıştır.
Bulgular: Bu çalışmada çeşitli nedenlere bağlı kalp yetmezlikli hastalarda hastaneye yattıkları zaman ölçülen CRP değerleri yüksek bulundu (ortalama 50.7±5.9 mg/L). Tedavi sonrası hastaneden çıkacakları gün ölçülen CRP değerleri 24.5±3.2 mg/L idi. CRP değerlerinde tedavi öncesi değerlerine göre tedavi sonrasında anlamlı bir düşüş saptandı. CRP değerleri hastaların fonksiyonel kapasiteleri ile uyumlu bulundu.
Sonuç: CRP'nin kalp yetmezliği olan hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yükselmiş olduğu ve tedavi sonucu efor kapasitesindeki düzelme ile orantılı olarak düştüğü gözlenmiştir. Tedaviye yanıt vermeyen ve ölen hastalarda tedavi süresince CRP'nin yüksek seyretmeye devam ettiği veya çok hafif düşme olduğu gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, CRP, Fonksiyonel kapasite (NYHA'a göre)

SUMMARY

Importance of CRP in Assessing the Response to Treatment in Patients with Cardiac Failure
Aim:
Cardiac failure is one of the main health problem in developed countries. Proinflammatory cytokines are believed to increase as a result of chronic immune system activation in cardiac failure. C-reactive protein, a marker of systemic inflamation, increases in cardiac failure. CRP is a both sensitive and useful marker for evaluating patients with cardiac failure. In this study we have investigated CRP level in patients with cardiac failure, the relationship between CRP and the functional capacity NYHA and the response of the treatment.
Material and Methods: Thirty-nine patients with a diagnosis of cardiac failure of various etiologies were involved in the study. CRP levels of the patients on admission and on discharge were measured. And these levels were compared with the levels of thirteen patients in control group. Patients were grouped according to their functional capacities on admission and the correlation between decrease in CRP levels and response to treatment in terms of functional capacity was studied.
Results: Mean CRP levels of 39 patients in the study group on admission was 50.7±5.9 mg/L. Following treatment mean CRP levels measured on the day of discharge was 24.5±3.2 mg/L. A significant decrease in CRP levels was noted following treatment, and this decrease was correlated with increasing functional capacity of the patients.
Conclusion: CRP levels were significantly elevated in patients with cardiac failure in comparison to control group. Following treatment CRP levels decreased in parallel with increasing functional capacity. CRP levels remained elevated or slightly decreased in patients who did not respond to treatment or who are dead on treatment.
Key Words: Cardiac Failure, CRP, Functional Capacity (According to NYHA)

 



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica