Hipertansif Olgularda Yirmidört Saatlik Kan Basıncı
Değişkenliğinin Sol Ventrikülün Diyastolik Fonksiyonuna
Etkisi: Bir Doku Doppler Çalışması
Uzm.Dr. Hakan GÜLLÜ*, Uzm.Dr. Doğan ERDOĞAN*, Uzm.Dr. Mustafa ÇALIŞKAN*,
Uzm.Dr. İbrahim YILDIRIM**, Dr. Taner ULUS*, Prof.Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU*
*Başkent Üniversitesi, Konya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kardiyoloji Bölümü, Konya
**Başkent Üniversitesi, Konya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Nefroloji Bölümü, Konya
ÖZET
Amaç: Hipertansif bireylerde "non-dipping" olarak adlandırılan gece saatlerinde kan basıcında yeterli düşme olmamasının kardiyovasküler mortalite ve morbiditede artışla birlikte olduğu bilinmektedir. Bunun yanında, "non-dipping" kan basıncının "dipping" kan basıncına oranla sol ventrikülde yapısal değişikliklere daha fazla yol açtığını belirten bazı çalışmalar olmasına karşın, "non-dipping" kan basıncının sol ventrikül diyastolik fonksiyonuna olan etkisini doku Doppler tekniği ile değerlendiren bir çalışma yoktur.
Gereç ve Yöntem: Biz bu çalışmada, 22 "non-dipper" hipertansif ve 15 "dipper" hipertansif olguda konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi (Acuson Sequoia C256®) ile sol ventrikülün diyastolik fonksiyonlarını değerlendirdik. Çalışmaya alınan olguların hiçbirisinde esansiyel hipertansiyon dışında herhangi bir sistemik hastalık yoktu.
Bulgular: Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, serum lipitleri ve sol ventrikül kitle indeksi de dahil tüm ekokardiyografik bulgular her iki grupta benzerdi. Klinik kan basıncı (KB) değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu (147.9±6.1/93.9±4.3'e karşı 144.0±8.0/93.0±3.7). Gündüz ve 24 saatlik ambulatuar KB değerleri her iki grupta benzer iken, gece KB değerleri "non-dipper" grubunda "dipper" grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. Hem konvansiyonel hem de doku Doppler kullanılarak elde edilen diyastolik fonksiyon parametreleri arasında anlamlı fark bulunmadı.
Sonuç: Bu çalışmada, "non-dipper" hipertansiflerin sol ventrikül diyastolik fonksiyonu açısından "dipper" hipertansiflerle karşılaştırılabilir olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelimeler: Doku Doppler ekokardiyografi, "Non-dipper", Ambulatuar kan basıncı izlemi, Diyastolik disfonksiyon
SUMMARY
The Influence of Circadian Variation of Blood Pressure on Left Ventricular Diastolic Function in Hypertensive Individuals: A Tissue Doppler Study
Aim: Failure to decrease blood pressure (BP) normally during nighttime, which is called non-dipping, in hypertensive individuals is associated with higher cardiovascular morbidity and mortality. In addition, non-dipping BP leads to structural changes in the left ventricle; however, there has not been any study evaluating the influence of non-dipping BP on left ventricular diastolic functions using tissue Doppler imaging.
Material and Methods: In this study, we evaluated left ventricular diastolic functions of 22 subjects with non-dipper hypertension, and 15 subjects with dipper hypertension using both transthoracic conventional Doppler and tissue Doppler echocardiography (Acuson Sequoia C256®). None of the subjects had any systemic disease or coronary risk factor except hypertension.
Results: Age, gender, body mass index, lipids, and echocardiographic findings including left ventricular mass index were similar between the groups. Office BP recordings were similar between non-dipper and dipper groups (147.9±6.1/93.9±4.3 vs. 144.0±8.0/93.0±3.7). Daytime and 24-h ambulatory BP measurements were similar within the groups, but nighttime BPs were significantly greater in non-dipper group than those were in dipper group. Left ventricular diastolic parameters obtained by both transthoracic conventional Doppler and tissue Doppler echocardiography were similar between the non-dipper and dipper groups.
Conclusion: In this study, we found that left ventricular diastolic function were similar in patients with non-dipper and dipper hypertension.
Key Words: Tissue Doppler echocardiography, Non-dipper, Ambulatory blood pressure monitoring, Diastolic dysfunction