Diyet Spektrumunda İki Uç Nokta:
Atkins ve Pritikin Diyetleri
Dr. Mehmet DOĞRU, Doç.Dr. Sinan AYDOĞDU, Doç.Dr. Erdem DİKER
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara
ÖZET
Kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılmasında diyet disiplinleri önemli bir yere sahiptir. İyi bir diyet ideal kan basıncı ve kan kolesterol düzeyi sağlamalı ve tutarlı bir yemek yeme alışkanlığı kazandırmalıdır. Bugüne kadar pek çok diyet tanımlanmasına karşın diyet konusunda büyük çaplı araştırmalar yapılmamıştır. Bu yazıda hedeflenen temel amaç geniş diyet spektrumunun iki uç noktasını temsil eden Atkins ve Pritikin diyetlerine değinmek ve veriler doğrultusunda kardiyovasküler riske etkilerini incelemektir.
Anahtar Kelimeler: Diyet, Kardiyovasküler hastalık
SUMMARY
Two Extreme Points in Diet Regimens: Atkins and Pritikin Diets
Dietary approaches have a great impact in the prevention of cardiovascular diseases.A reasonable diet should provide an ideal blood pressure regulation and blood cholesterol level.Besides,the habit of eating must be coherent. Despite the presence of many acknowledged diets,there is no satisfactory research on the field of dietary approaches.The aim of this report is to review two extreme points in diet regimens,namely Atkins and Pritikin diets.
Key Words: Diet, Cardiovascular disease