Esansiyel Hipertansiyonlu Hastalarda ve
Sağlıklı Gönüllülerde Karotis İntima-Media Kalınlığı ile
Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim Gen Polimorfizmi
Arasındaki İlişki

Yrd.Doç.Dr. Nezihi BARIŞ*, Doç.Dr. Filiz ÖZERKAN**,
Yrd.Doç.Dr. Bahri AKDENİZ*, Prof.Dr. Ulus AKARCA***, Prof.Dr. M. Remzi ÖNDER**

*Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
**Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı, İzmir

ÖZET

Amaç: Çalışmanın amacı esansiyel hipertansiyonu olan hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde karotis intima-media kalınlığı ile anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) polimorfizmi arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya polikliniğimize müracaat eden 51 esansiyel hipertansiyon (HT) hastası ve 37 sağlıklı gönüllü alındı. Tüm çalışma grubuna fizik muayene, elektrokardiyografi, rutin biyokimyasal testler, transtorasik ekokardiyografi, karotis intima-media kalınlığı (İMK) ölçümü ve ACE geni için insersiyon (I)/delesyon (D) genotiplemesi yapıldı. Genotipik alt gruplar İMK açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan HT olan hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde genotipik alt gruplar arasında (DD, ID, II) demografik veriler ve risk faktörleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Hipertansif grupta İMK (10-1 mm) değerleri DD, ID ve II genotiplerinde sırası ile 7.88±1.41; 7.99±1.48 ve 6.54±0.86 bulundu (p=0.024). Sağlıklı gönüllülerde ise İMK değerleri DD grubunda 6.40±0.82; ID grubunda 5,84 ± 0,87 ve II grubunda 5.85±0.90 olarak ölçüldü (p=0.164). HT olan hastalarda ortalama İMK 7.75±1.45 iken sağlıklı gönüllülerde 6.19±0.86 olarak bulundu (p<0.0001).
Sonuç: HT olanlarda sağlıklı gönüllülere göre İMK beklendiği üzere fazla bulunmuştur. HT olan grupta D alleli taşıyanlarda (DD ve ID) İMK II olanlara göre daha yüksektir. HT hastalarının takibinde ACE gen I/D polimorfizmi değerlendirilmesi gereken bir parametre olabilir.
Anahtar Kelimeler: ACE gen polimorfizmi, Karotis İMK, Hipertansiyon


The Relationship Between Angiotensin Converting Enzyme Gene Polymorphism and Carotis Intima-Media Thickness in Patients with Essantial Hypertension and Healthy Volunters

SUMMARY

Aim: The aim of present study was to investigate the relationship between angiotensin converting enzyme (ACE) gene polymorphism and carotis intima-media thickness (IMT) in patients with esential hypertension and healthy volunteers.
Material and Methods: Fifty one patients with essential hypertension (HT) and 37 healthy volunteers were enrolled in this study. Physical examination, electrocardiography, routine biochemical tests, trans-thoracal echocardiography, measurement of carotis IMT and insertion (I)/deletion (D) genotyping for ACE gene were performed for all study population. All genotypic subgroups were compared according to IMT.
Results: There was no difference among genotypic subgroups (DD, ID, II) for demographic parameters and risk factors in patients with HT and health volunteers. In hypertensive group IMT (10-1 mm) was maesured 7.88±1.41; 7.99±1.48 and 6.54±0.86 in DD, ID and II genotype respectively (p=0.024). In healthy group, IMT was measured 6.40±0.82; 5.84±0.87 and 5.85±0.90 in DD, ID and II genotype respectively (p=0.164). Mean IMT was 7.75±1.45 in hipertansive group and 6.19±0.86 in healthy group (p<0.0001).
Conclusion: IMT was found hihger in hypertensive group than healthy group, as expected. IMT was higher in patients with D allel (DD and ID) than II in hypertensive group. ACE gene I/D polymorphism should be assessed at the follow-up of patients with HT
Key Words: ACE gene polymorphism, Carotis IMT, Hypertension



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica