Miyokard Canlılığı Saptanan Olgularda
Koroner Anjiyoplasti ve Koroner Bypass Sonrası
Fonksiyonel İyileşmenin Karşılaştırılması *

Yrd.Doç.Dr. İbrahim BARAN, Doç.Dr. Sümeyye GÜLLÜLÜ,  
Yrd.Doç.Dr. Bülent ÖZDEMİR, Uzm.Dr. Tunay ŞENTÜRK,
Uzm.Dr Aysel AYDIN KADERLİ, Prof.Dr. Ali AYDINLAR, Prof.Dr. Jale CORDAN

Uludağ Üniversitesi Tip Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Bursa

ÖZET

Amaç: Kronik iskemiye bağlı fonksiyon bozukluğu olan fakat canlılığı devam eden (hiberne) miyokard revaskülarizasyon girişimleri sonrası fonksiyonel iyileşme göstermektedir. Bu çalışmada dobutamin stres ekokardiyografi (DSE) ile miyokard canlılığı saptanan koroner arter hastalarında; koroner arter bypass greft (CABG) cerrahisi ve koroner anjiyoplasti (PTCA) sonrası fonksiyonel iyileşme karşılaştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Koroner arter hastalığı ve sol ventrikül fonksiyon bozukluğu olan; DSE ile miyokard canlılığı saptanan 50 olgu çalışmaya alındı. DSE (+) olgulardan 24 olguya PTCA, 26 olguya CABG ile revaskülarizasyon uygulandı. Revaskülarizasyon sonrası 1. ay, 3. ay ve 6. aylarda kontrol ekokardiyografi yapıldı. DSE (+) segmentlerin fonksiyonel iyileşmesi ve global sol ventrikül fonksiyonlarındaki değişim araştırıldı. PTCA uygulanan ve CABG yapılan olgular fonksiyonel iyileşme açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Hasta gruplarının demografik özellikleri ve bazal sol ventrikül fonksiyonları benzerdi. PTCA ve CABG gruplarındaki parametreler aşağıda sıralanmıştır. Bazal akinetik segment sayısı: 121 ve 124 (anlamlı değil=AD), DSE (+) segment sayısı: 79 ve 82 (AD), duvar hareket skor indeksi (DHSİ); 1.94 ve 1.88 (AD), ejeksiyon fraksiyonu (EF): %40 ve %41 (AD) idi. Revaskülarizasyon sonrası 1. ayda iyileşen segment sayısı: 66 ve 42 (p<0.05), EF: %48 ve %43 (p<0.05), DHSİ: 1.53 ve 1.77 (p<0.05) bulundu. Üçüncü ve altıncı aylarda gruplar arasında iyileşen segment sayısı, EF ve DHSİ açısından anlamlı farklılık saptanmadı.
Sonuç: Miyokard canlılığı saptanan olgularda PTCA ile revaskülarizasyon yapıldığında CABG grubuna göre daha erken dönemde fonksiyonel iyileşme saptanmıştır. PTCA grubunda 1. ayda fonksiyonel iyileşme CABG grubuna göre anlamlı oranda daha iyidir. Üçüncü ve altıncı aylarda iki grup arasında anlamlı fark yoktur. PTCA grubunda daha erken dönemde fonksiyonel iyileşme görülmesi CABG sırasında miyokardın kısmen hasar görmesi ile ilişkili olabilir.
Anahtar Kelimeler: Miyokard canlılığı, Koroner anjiyoplasti, Koroner bypass

The Comparison of Fonctional Recovery After Coronary Angioplasty and   
Coronary Artery Bypass Graft Surgery in Cases with Hibernating Myocardium

SUMMARY

Aim: Dysfunctional but viable (hibernating) myocardium due to chronic ischemia improves after revascularization. In this study functional recovery was compared after coronary artery bypass grafting (CABG) and percutaneous transluminale coronary angioplasty (PTCA) in patients with myocardial viability. 
Material and Methods: Fifty patients with coronary artery disease, left ventricular dysfunction, and myocardial viability detected by dobutamine stress echocardiography (DSE) were enrolled into the this study. Twenty-four patients underwent PTCA and twenty-six CABG. Control echocardiography was performed at first, third, and sixth months after revascularization. Functional recovery in viable (DSE positive) segments and changes of global left ventricular function were evaluated. The groups which underwent PTCA and CABG were compared according to functional recovery.
Results: Demographic characteristics and baseline left ventricular function of two groups were similar. The parameters of PTCA versus CABG groups are listed below: the number of akinetic segments were 121 versus 124 (not significant=NS), number of DSE positive segments: 79 versus 82 (NS), baseline ejection fraction (EF): 40% versus 41% (NS), wall motion score index (WMSI): 1.94 versus 1.88 (NS). Number of improving segments were 66 versus 42 (p<0.05), EF: 48% versus 43% (p<0.05), and WMSI: 1.53 versus 1.77 (p<0.05) at first month after revascularization. There was no statistically significant difference between PTCA and CABG groups at third and sixth months after revascularization.
Conclusions: In cases whom myocardial viability was detected, functional recovery is observed earlier when revascularization was performed via PTCA compared to CABG. Improvement of viable segments, EF, and WMSI is better in PTCA group than CABG group at first month. There was no significant difference between the two groups at third and sixth months. Delayed improvement in CABG group may be due to myocardial damage during CABG.
Key Words: Myocardial viability, Coronary angioplasty, Coronary bypass



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica