Diyastolik Kalp Yetmezliğinde
Pulse-Dalga Doku Doppler Ekokardiyografi:
Sistolik Fonksiyonlar Ne Kadar Korunmuş?

Uzm.Dr. Basri AMASYALI, Doç.Dr. Sedat KÖSE,
Dr. U. Çağdaş YÜKSEL, Doç.Dr. Hürkan KURŞAKLIOĞLU, 
Doç.Dr. Atila İYİSOY, Uzm.Dr. Turgay ÇELİK, Prof.Dr. Celal GENÇ, Prof.Dr. Ersoy IŞIK

GATA Askeri Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara

ÖZET

Amaç: Konjestif kalp yetmezliği vakalarının %40-50'sinde sol ventrikül sistolik fonksiyonları korunmuştur. Çalışmamızda, diyastolik kalp yetmezliği bulunan hastalarda pulse-dalga doku Doppler ekokardiyografi (P-DDE) ile değerlendirilen bölgesel sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarında, sistolik kalp yetmezliği bulunan ve kalp yetmezliği bulunmayan bireylere göre ne yönde değişikliğin oluştuğunu incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alınan ve konjestif kalp yetmezliği bulunan 39 hasta'nın 21'inde sol ventrikül sistolik disfonksiyonu vardı (Grup- 1). 18 hastada ise diyastolik disfonksiyon dışında klinik tabloyu açıklayacak başka bir sorun bulunamadı ve diyastolik kalp yetmezliği olarak kabul edildiler (Grup-2). Sağlıklı 15 birey de kontrol grubu olarak değerlendirmeye alındı (Grup-3). P-DDE protokolünde; apikal 4 ve 2 oda görüntüsünden anterior, inferior, septum ve lateral duvar bölgelerinin mitral anülüs seviyesinden alınan kayıtlarda sistolik fonksiyon göstergesi bakımından tepe sistolik dalga (S), diyastolik fonksiyon göstergesi bakımından da tepe erken diyastolik dalga(E), tepe geç diyastolik dalga (A) ve bunlar arasındaki oran (E/A) değerlendirmeye alındı.
Bulgular: Grup-2 hastaları ile kontrol grubu arasında sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (SVEF) bakımından anlamlı fark yoktu. Grup-1'de bulunan hastalarda ise diğer gruplara göre kapak hastalığı sıklığı belirgin düzeyde daha fazla (p<0.050) ve SVEF de daha düşüktü (p<0.001). Grup-1'deki hastalarda, kontrol grubuna göre değerlendirmeye alınan tüm bölgelerde ortalama tepe S ve ortalama E/A değerlerinin belirgin olarak daha düşük olduğu gözlendi (tüm bölgelerde p<0.001). Grup-2'deki hastalarda ise E/A oranlarının yanı sıra ortalama tepe S düzeyleri de kontrol grubuna göre belirgin derecede düşüktü (tüm bölgelerde p<0.050).
Sonuç: Sol ventrikül sistolik fonksiyonları korunmuş diyastolik kalp yetmezlikli hastaların, P-DDE hassasiyeti düzeyinde değerlendirilen diyastolik fonksiyonların yanı sıra sol ventriküler longitudinal sistolik fonksiyonları da bozulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Doku Doppler, Diyastolik kalp yetmezliği, Diyastolik disfonksiyon

Pulsed-Wave Tissue Doppler Echocardiography in Diastolic Heart Failure:
How Well are the Systolic Functions Preserved?

SUMMARY

Aim: Left ventricular systolic functions are preserved in 40-50% of patients with congestive heart failure. We tried to investigate the changes in left ventricular systolic and diastolic functions in patients with diastolic heart failure with pulsed-wave tissue Doppler echocardiography and compare to those with systolic heart failure and those without heart failure.
Materials and Methods: 21 of the 39 patients enrolled in the study had left ventricular systolic dysfunction (Group-1). The remaining 18 cases did not show any abnormalities to explain the clinical picture, other than diastolic dysfunction; thus, they were classified as having diastolic heart failure (Group-2). 15 healthy individuals were taken as controls (Group-3). In the P-DDE protocole, recordings were obtained from the anterior, inferior, septal and lateral wall regions at the mitral annular level; peak systolic wave (S) was taken as indicator of systolic function; and peak early diastolic wave (E), peak late diastolic wave (A) and the ratio of these (E/A) were taken as indicators of diastolic function.
Results: There was no significant difference between the left ventricular ejection fractions of Group-2 and the controls. The incidence of valve disease was significantly higher and LVEF was lower in Group-1 patients as compared to other groups (p<0.001). The mean peak S and mean E/A values were significantly lower in Group-1 than in controls (p<0.001 in all regions). Group-2 patients had significantly lower mean peak S levels in addition to lower E/A ratios as compared to controls (p<0.050 in all regions).
Conclusion: In addition to diastolic functions, the left ventricular longitudinal systolic functions measured at the P-DDE sensitivity level are also impaired in patients with diastolic heart failure with preserved left ventricular systolic functions.
Key Words: Tissue Doppler, Diastolic heart failure, Diastolic dysfunction



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica