Koroner Bypass Cerrahisi Uygulanan
Orta Yaş Erkek Hastalarda Radial Arter Greft Kullanımı;
Bir Yıllık Takip Sonuçlarımız

Yrd.Doç.Dr. Namık ÖZMEN*, Prof.Dr. Ergün DEMİRALP*, Yrd.Doç.Dr. Ejder KARDEŞOĞLU*,
Yrd.Doç.Dr.Turgay ÇELİK**, Uzm.Dr. Fethi KILÇASLAN*, Doç.Dr. Bekir Sıtkı CEBECİ*, Dr.
Alper UÇAK***, Prof.Dr. Ahmet Turan YILMAZ***, Prof.Dr. Mehmet DİNÇTÜRK*

*GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Kardiyoloji Servisi, İstanbul
**GATA Kardiyoloji Kliniği, Ankara
***GATA Haydarapaşa Eğitim Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Servisi, İstanbul

ÖZET

Amaç: Safen ven greftlerin yüksek tıkanma insidensleri nedeniyle koroner arter by-pass cerrahisinde (CABG) arteryel greft kullanma ihtiyacı gündeme gelmiştir. Bu amaçla kullanılan radial arter (RA) greft vazospazmı ise özellikle kadınlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Orta yaş grubu erkek hastalarda bir yıllık RA greft takip sonuçlarımızı sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya CABG'de RA greft kullanılan yaş ortalaması 50±10 olan toplam 36 hasta retrospetif olarak alındı. Rutin takiplerinin yanı sıra, postop 12. ayda miyokard perfüzyon sintigrafisi (MPS) yapıldı ve iskemi tespit edilenlere koroner anjiografi yapıldı. RA greftte referans çapa göre %30 ve daha fazla lümen kaybı darlık olarak kabul edildi. Spazmdan ayırt etmek için tüm vakalara anjiografi esnasında greft içine gliseril trinitrat yapıldı ve lümen kaybının tamamen gerilemesi spazm olarak nitelendirildi.
Bulgular: MPS'de toplam 12 (%33.3) hastada iskemi tespit edildi. 5 (%13.8) hasta da RA greft, 7 (%19.4) hastada safen ven greft ve 1 (%2.7) hastada hem RA hem de safen ven greft perfüzyon alanında idi. Koroner anjiografi de 5 (%13.8) hastada glycerol trinitrate (nitrat) ile çözülen RA greft spazmı, bir hastada ise anatomik darlık tespit ettik. Diabetik veya hipertansif aynı zamanda hepsi de postop sigara içmeye devam eden hastalardı. Ön kolda RA greft diseksiyon yerinde ciddi komplikasyon olmadı.
Sonuç: Orta yaş grubu erkek hastalarda, RA greft olarak koroner arter cerrahisinde güvenle kullanılabilir. RA greft vazospazmı erkeklerde de görülmekte ve nitrata oldukça iyi cevap vermektedir.
Anahtar Kelimeler: Radial arter, Koroner arter cerrahisi

In Middle-Aged Males Usage Rad ial Artery Graft in
Coronary Artery Bypass Surgery; One-Year Outcomes

SUMMARY

Aim: It has become popular to use an artery graft in coronary artery by-pass graft surgery (CABG) because of highly incidence stenosis of safenous vein graft. For radial artery graft (RAG), which is used for this aim, graft spasm is a major problem especially in women. We present one-year outcomes of RAG in middle-aged males.
Material and Methods: We retrospectively included 36 male patients with RAG in CABG. Mean age was 50±10 years. In addition to a routine follow-up, we performed myocardial perfusion sintigraphy (MPS) for all, and coronary angiography for patients with ischemia. After intragraft glycerol trinitrate (nitroglyserine) to exclude spasm, more than 30 % lost of referance lumen diameter in RA graft was accepted as occlusion.
Results: Ischemia was detected in 12 (%33.3) patients in MPS. İschemia was related to a region supplied by RAG in 5 (%13.8) patients, by saphenous vein graft in 7 (%19.4) patients and by both in one patient. Five patients had a spasm resolved by glycerol trinitrate in RAG, in only one patient, spasm was associated with an occlusion. These patients were diabetic or hypertensive as well as current smoker. We didn't observe any significant complication in the site of radial artery region.
Conclusion: Radial artery may be safely used as an artery graft in CABG for middle-age males. Radial graft spasm may be observed in males, and it may be resolved by glycerol trinitrate
Key Words: Radial artery, Coronary artery surgery



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica