Kornea Kalınlığının Ölçümünde Ultrasonografik Pakimetri ile Optik Koherens Reflektometrenin Karşılaştırılması

Üzeyir ERDEM, Volkan HÜRMERİÇ, A. Hakan DURUKAN, Selim KILIÇ, M. Zeki BAYRAKTAR

ÖZET

Amaç: Kornea kalınlığının ölçümünde ultrasonografik pakimetri (UP) ile optik koherens reflektometrinin (OKR) karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kornea ve Refraktif Cerrahi Birimine, refraktif cerrahi için başvurmuş olan, 24 hastanın 47 gözü çalışma kapsamına alınmıştır. Hastaların santral kornea kalınlığı, önce OKR ile, ardından UP ile beşer defa ölçülmüştür. Ölçümler arasında 10 mikrondan fazla oynama olmuşsa, Üç ölçüm daha yapılmış ve en küçük değere sahip, beş ölçümün ortalaması alınarak, iki yöntemle elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Ortalama santral kornea kalınlığı; UP ile 538.2±25.9, OKR ile 536.9±25.7 mikron olarak bulunmuştur. İki yöntemle elde edilen kornea kalınlıkları arasındaki fark çok küçük olsa da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.036). İki farklı yönteme ait ölçümler arasındaki korelasyon ise çok yüksektir (r=0.99, p<0.001).
Sonuç: Santral kornea kalınlığının ölçümünde, korneaya temas etmeden uygulanan OKR yöntemi UP'ye iyi bir alternatif oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Optik koherens reflektometre, Ultrasonografik pakimetri, Kornea kalınlığı

Comparison of Optical Coherence Reflectometry and Ultrasonographic Pachymeter in the Measurement of Corneal Thickness

SUMMARY

Purpose: To compare ultrasonographic pachymeter and optical coherence pachymeter in measuring central corneal thickness.
Material and Methods: Fortyseven eyes of twentyfour patients who were evaluated for refractive surgery at Gulhane Military Medical Academy Ophthalmology Clinic, Cornea and Refractive Surgery Department has been accepted for the study. Central corneal thickness of the patients were measured with optical coherence reflectomery (OCR) and ultrasonographic pachymeter (UP) for five times each. A difference greater than 10 microns has been detected, 3 more calculations were made and the median of smallest 5 measurements were used to compare the difference between the two methods.
Results: Central corneal thickness were detected as 538.2±25.9 microns with the UP and 536.9±25.7 microns with the OCR. Althought the difference between corneal thickness measured with both methods were too small the difference was statisticaly significant (p=0.036). The correlation between two methods was excellent (r=0.99, p<0.001).
Conclusıon: Noncontact-OCR is a good alternative to UP in measuring the central corneal thickness.
Key Words: Optical coherence reflectometry, Ultrasound pachymetry, Corneal thickness



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica