Yapay Kapalı Ortamda
Katarakt Cerrahisi Sonuçlarımız

Gürsoy ALAGÖZ, Didem SERİN, Şahap KÜKNER, Mustafa N. ELÇİOĞLU

ÖZET

Amaç: Viskoelastik madde (VEM) kullanmaksızın yapay kapalı ortam oluşturarak "anterior chamber maintainer" (ACM) eşliğinde yaptığımız ekstarakapsüler katarakt cerrahisi (EKKE) olgularını, VEM kullanarak yaptığımız olgularla postoperatif ödem, düzeltilmiş görme keskinliği, astigmatizma ve göz içi basınçları (GİB) açısından karşılaştırdık.
Gereç ve Yöntem: 1999-2004 yılları arasında yapay olarak kapalı sistem oluşturulup ACM tekniği ile EKKE ameliyatı yapılan ve göz içi lensi takılan 50 hastanın 50 gözü (1. grup) ve VEM kullanarak klasik EKKE uygulanan 50 hastanın 50 gözü (2. grup) çalışma kapsamına alınmıştır. Bu olguların preoperatif ve postoperatif 1.,3.,7.,15.,30.,60. ve 70. günlerde detaylı oftalmolojik muayeneleri yapılmış ve bulgular karşılaştırılmıştır. Astigmatizma değerleri keratometrik olarak, GİB Goldmann aplanasyon tonometresi ile, görme keskinliği ise Snellen eşeli kullanılarak ölçülmüş ve değerler logMAR sistemine dönüştürülmüştür. Korneal ödem biyomikroskopik olarak 0 ile +3 arasında derecelendirilmiştir.
Bulgular: Yedi ve 15. günlerde 1. gruptaki GİB değerleri 2. gruptan anlamlı derecede daha düşük tespit edilmiş (p<0.05), diğer ölçümlerde iki grup arasında benzerlik izlenmiştir. Korneal ödem, astigmatizma ve düzeltilmiş görme keskinliği ise tüm ölçümlerde iki grup arasında istatistiksel benzerlik göstermiştir.
Sonuç: Fakoemülsifikasyona uygun olmayan olgularda, cihaz yetersizliği, tecrübe yetersizliği ya da kapalı sistem cerrahiden açık sistem cerrahiye geçmenin gerektiği hallerde açık cerrahi risklerini ve dezavantajlarını mümkün olduğunca azaltmak için yapay kapalı sistem oluşturarak cerrahiye devam etmenin cerraha daha rahat ve güvenli çalışma imkanı vereceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: Yapay kapalı sistem cerrahi, Fakoemulsifikasyon

Cataract Surgery Results in Artificially Formed Closed System

SUMMARY

Purpose: We compared the results of extracapsular cataract extraction (ECCE) surgery applied in artificially formed closed system using anterior chamber maintainer (ACM) without viscoelastic substance (VES) with surgery using VEM in terms of corneal edema, astigmatism, best corrected visual aquity, and intraocular pressure.
Material and Methods: Fifty eyes of 50 patients (Group 1) who underwent ECCE in artificially closed system using ACM without VEM and 50 eyes of 50 patients (Group 2) treated with classical ECCE between 1999-2004 were included in the study. Ophthalmological examination was performed preoperatively and on the 1, 3, 7, 15, 30, 60 and 70 postoperative days and the findings were compared. Astigmatism was evaluated by keratometry; intraocular pressure (IOP) was measured with Goldmann applanation tonometer. Best corrected visual acuity was measured using Snellen chart and converted to logMAR system.
Results: The mean IOP levels in Group 1 on days 7 and 15 were significantly lower than those in Group 2 (p<0.05). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of other parameters.
Conclusions: We recommend artificially closed system cataract surgery for cases that are unsuitable for phacoemulsification, in cases of lack of experience or equipment, and any intraoperative condition that renders classic surgery necessary because this system enables the surgeon to work more comfortably and safely.
Key Words: Artificially closed system surgery, Phacoemulsification



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica