ÖZET
Amaç: Taşınabilir aplanasyon tonometrelerinden olan Perkins tonometresi ile Tono-Pen ölçüm sonuçlarını Goldmann aplanasyon tonometresi (GAT) ölçümleri ile karşılaştırmak ve farklı göz içi basıncı (GİB) değerlerindeki güvenilirliklerini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 107 olgunun 200 gözü alındı. Olguların tümünün GİB'leri önce GAT daha sonra Perkins tonometresi, son olarak da Tono-Pen ile ölçüldü. Her aletle 3 ölçüm yapılarak ortalaması olan değer GİB olarak kaydedildi. GİB'leri 22 mmHg'nın altında olan 100 göz ve 22 mmHg ve üzerinde olan 100 göz ayrı ayrı değerlendirilerek, normal ve yüksek GİB düzeylerindeki ölçümlerin birbirleri ile uyumlulukları ANOVA testi ve Pearson korelasyon analizi ile araştırıldı.
Bulgular: Olguların GAT ile yapılan GİB ölçümlerinin ortalaması 21.9±7.9 mmHg, Perkins tonometresi ile yapılan GİB ölçümlerinin ortalaması 20.8±8.4 mmHg ve Tono-Pen ile yapılan GİB ölçümlerin ortalaması 21.6±7.9 mmHg idi ve ortalamalar arasında istatistiksel farklılık yoktu (ANOVA, p=0.447). Farklı aletlerle yapılan ölçümler arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile değerlendirildiğinde; GİB' leri 22 mmHg'nın altında olan gözlerde GAT ile Perkins tonometresi ve Tono-Pen ölçümleri arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü (p=0.00, r=0.725; p=0.00, r=0.601), GİB'leri 22 mmHg ve üzerinde olan 100 gözün ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde de GAT ile Perkins tonometresi ve Tono-Pen ölçümleri arasında yüksek pozitif korelasyon saptandı (p=0.00, r=0.889; p=0.00, r=0.894).
Sonuç: Perkins tonometresi ve Tono-Pen ölçümleri GAT ölçümleri ile uyumlu sonuçlar vermektedir ve yüksek göz içi basıncı değerlerinde uyumluluk artmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Goldmann aplanasyon tonometresi, Perkins tonometresi, Tono-Pen
Comparison of the Portable Applanation Tonometers with the Goldmann Applanation Tonometer
SUMMARY
Purpose: To compare the intraocular pressure (IOP) measurements made with two portable tonometers, Perkins and Tono-Pen, and Goldmann applanation tonometer (GAT) and to investigate the reliability of these measurements at normal and high IOP values.
Material and Method: Two hundreds eyes of 107 cases were included into the study. The IOPs were measured first with GAT, then with Perkins tonometer and subsequently with Tono-Pen in all cases. Three measurements were made with each tonometer and the mean IOP values were calculeted. One hundreds eyes with normal IOP values (<22 mmHg) and the 100 eyes with high IOP values (?22 mmHg) were evaluated to investigate the reliability of measurements at normal and high IOP values. The ANOVA test and Pearson correlation analysis were used in statistical analysis.
Results: The mean IOP values were 21.9±7.9 mmHg with GAT, 20.8±8.4 mmHg with Perkins tonometer and 21.6±7.9 mmHg with Tono-Pen. There were no statistical differences between the mean values (ANOVA, p=0.447). Assessment of the relationship between the measurements with different tonometers by means of Pearson correlation analysis revealed; a positive correlation between the GAT, Perkins, and Tono-Pen measurements on the basis of the 100 eyes with normal IOP values (p=0.00, r=0.725; p=0.00, r=0.601); and a high positive correlation between the GAT, Perkins, and Tono-Pen measurements on the basis of the 100 eyes with high IOP values (p=0.00, r=0.889; p=0.00, r=0.894).
Conclusıon: Perkins tonometry and Tono-Pen allows reliable IOP measurements which are in good correlations with GAT, and this reliability increases in high IOP values.
Key Words: Intraocular pressure, Goldmann applanation tonometer, Perkins tonometer, Tono-Pen