On-X Prostetik Kapak ile
Orta Dönem Klinik Sonuçlarımız

Doç.Dr. Melih Hulusi US*, Dr. Soner SANİOĞLU*, Dr. Sibel POÇAN**,
Yrd.Doç.Dr. Eralp ULUSOY***, Dr. Mehmet YILMAZ*, Dr. Yücesin ARSLAN*,
Doç.Dr. Mutasım SÜNGÜN*, Prof.Dr. Ahmet Turan YILMAZ*

*Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, İstanbul
**Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
***Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde kullanılmış On-X mekanik kapakların orta dönem klinik sonuçları incelenmektedir.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde On-X prostetik kalp kapağı kullanılarak toplam 40 hastanın 20'sine (%50) izole aort kapak replasmanı (AVR), 20'sine (%50) izole mitral kapak replasmanı (MVR) yapıldı. Çalışma AATS/STS kardiyak kapak operasyonları rehberi kullanılarak dizayn edildi. Toplam takip süreleri AVR için 65.25 hasta-yılı, MVR için ise 66.25 hasta-yılı olarak bulundu.
Bulgular: AVR ve MVR grubu için 3 yıllık sağkalım %100 olarak bulundu. Eken dönemde kapak ilişkili yan etkilere rastlanmazken, 3 yıl sonunda tromboembolizmden bağımsız yaşam AVR için %100, MVR için %94.44±%5.0 oldu. Kanama şikayeti olmadan yaşam AVR için %94.74±%5.12, MVR için %94.12±%5.71'di. 1. yıl sonunda yapılan ekokardiyografik değerlendirmede aortik pozisyonda kullanılan 21 mm ile 25 mm arasındaki kapaklar için ortalama gradiyentin 11 mmHg'dan 7.5 mmHg'a, peak gradiyentin ise 18.5 mmHg'dan 11 mmHg 'a kadar değiştiği görüldü. Efektif kapak alanları (EKA) ise 1.8 cm2 ile 2.3 cm2 arasındaydı. Kapaklara göre MVR grubunda efektif kapak alanları 2.6 cm2 ile 2.9 cm2 olarak ölçüldü ve ortalama gradient 4-5 mmHg olarak saptandı.
Sonuç: Elde edilen sonuçlar On-X kapağın klinik performansının erken ve orta dönemde yeterli olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: On-X prostetik kapak, Orta-dönem sonuçlar

SUMMARY

Mid-term results of On-X Mechanical Valves
Aim: This study presents mid-term results of On-X mechanical valves that were implanted in our clinic.
Material and Methods: Total 40 patients underwent prosthetic valve replacement with On-X valve in our clinic. Twenty of them (50%) were isolated aortic valve replacement (AVR) and the remaining was isolated mitral valve replacement (MVR). Study was designed according to the guidelines for cardiac valve operations (AATS/TS). Total duration of follow-up was 62.25 patient-years for AVR and 66.25 patient-years for MVR.
Results: Three years survival was 100% for AVR and MVR groups. No early valve related side effect was seen. Thromboembolism-free 3 years survival was 100% for AVR group and 94.44%±5.0% for MVR group. Hemorrhage-free survivals were 94.74%±5.12%, and 94.12%±5.71% for AVR and MVR groups, respectively. Echocardiographic evaluation at the end of first year revealed that mean gradient ranged between 11 mmHg and 7.5 mmHg, and peak gradient ranged between 18.5 mmHg and 11 mmHg, for 21 mm and 25 mm aortic valves. Effective valvular areas (EVA) ranged between 1.8 cm2 and 2.3 cm2. In MVR group, effective valvular area ranged between 2.6 cm2 and 2.9 cm2, and mean gradient was 4-5 mmHg.
Conclusion: Results indicate a satisfactory short-term and mid-term performance for On-X valves.
Key Words: On-X prosthetic valve, Mid-term results



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica