LASEK (Lazer Subepitelyal Keratomileuzis)

Ahmet HONDUR, Kamil BİLGİHAN

ÖZET

LASEK, fotorefraktif keratektomi (PRK) ve lazer in situ keratomileuzisin (LASİK) olumlu özelliklerini bir araya getirdiği düşünülen, nispeten yeni bir tekniktir. LASEK'in LASİK'e benzer yönü bir flep (epitel flebi) oluşturulması ve lazer ablasyonu sonrasında stroma üzerine tekrar yayılmasıdır. Ancak, PRK'da olduğu gibi ablasyon kornea yüzeyinde yapılmaktadır. Flep komplikasyonları LASİK'in en önemli dezavantajıdır. PRK'da ise postoperatif yoğun batma, sulanma, yanma hissi, uzun iyileşme dönemi ve korneal puslanma temel olumsuzluklardır. LASEK tekniği ile bu dezavantajların önüne geçmek büyük ölçüde mümkündür. Yapılan çalışmalar LASEK'in miyopi ve hipermetropi tedavisinde etkin ve güvenilir bir teknik olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, LASEK'in kornea patolojilerinin tedavisinde de standart fototerapötik keratektomiye (PTK) postoperatif batma, sulanma, yanma hissi ve puslanma yönünden üstün olduğu düşünülmektedir. LASİK'e kıyasla daha derin ablasyon yapılabilecek kornea kalınlığının olması, "wavefront" temelli kişiye özel ablasyonlar ve skotopik pupil çapı büyük olan olgularda geniş zonda ablasyon için LASEK'in LASİK'ten daha uygun bir teknik olabileceğini düşündürmektedir. Her ne kadar LASEK'in yeni bir teknik olmadığı, hatta PRK'dan farkı olmadığı veya değişik bir şekli olduğu yönünde bir görüş varsa da, yüzey ablasyonu LASEK ile tekrar güncel hale gelmiştir.
Anahtar Kelimeler: Refraktif cerrahi, Lazer subepitelyal keratomileuzis (LASEK), Fotorefraktif keratektomi (PRK), lazer in situ keratomileuzis (LASİK), Fototerapötik keratektomi (PTK)

LASEK (Laser Subepithelial Keratomileusis)

SUMMARY

LASEK is a relatively new technique which is accepted to combine the positive aspects of photorefractive keratectomy (PRK) and laser in situ keratomileusis (LASIK). Similar to LASIK, a flap (an epithelial flap) is created. However, the ablation is carried out on the corneal surface as in PRK. Flap complications are the major drawbacks of LASIK. In PRK, postoperative discomfort, long healing period and haze are the main shortcomings. With the LASEK technique, it is possible to avoid these disadvantages to a great extent. Studies have shown that LASEK is effective and safe for treatment of myopia and hypermetropia. In addition, LASEK is accepted to be superior to phototherapeutic keratectomy (PTK) in terms of postoperative dyscomfort and haze. Compared to LASIK, the corneal thickness available for deeper ablations may make LASEK a more suitable technique for wavefront guided customized ablations and for large zone ablations in cases with large scotopic pupil diameters. Despite the presence of the idea that LASEK is not a new technique, even that it is not different from PRK or is simply a modification of PRK; surface ablation has become popular with LASEK.
Key Words: Refractive surgery, Laser subepithelial keratomileusis (LASEK), Photorefractive keratectomy (PRK), Laser in situ keratomileusis (LASIK), Phototherapeutic keratectomy (PTK)

 



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica