Aort Kapak Hastalıklarında Stres Ekokardiyografi

Dr. Arslan ÖCA, Uzm.Dr. Seher BOZBOĞA, Uzm.Dr. Ersin SARIÇAM, Dr. Bilal GEYİK,
Uzm.Dr. Cemal ÖZBAKIR,  Uzm.Dr. Kenan YALTA,  Prof.Dr. İrfan SABAH 

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara

ÖZET

Ekokardiyografi kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde sık kullanılan bir yöntem olmasına rağmen, kalp kapaklarının ve sol ventrikülün performansının sadece istirahat halindeki durumunu yansıtmaktadır. Dobutamin stres ekokardiyografi hemodinamik değişikliklerin kalp kapaklarındaki etkileri, bu etkilerin derecesi ve myokardiyal kasılma rezervini değerlendirmeye olanak sağlamaktadır.
Standart ekokardiyografi, asemptomatik veya hafif derecede semptomatik aort yetmezliği veya aort darlığı olan hastalarda cerrahi tedavi yaklaşımı ve cerrahi tedavi zamanını belirlemede çoğu durumlarda yetersiz kalmaktadır.
Bu yazıda dobutamin stres ekokardiyografinin seçilmiş olgularda klinisyene bazı çok önemli ipuçları verdiği ve günlük pratikte asemptomatik veya hafif semptomları olan kapak hastalıklarında yönlendirici, aynı zaman da karar verici olduğu vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, Aort yetmezliği, Dobutamin stres ekokardiyografi

SUMMARY

Stress Echocardiography in Aortic Valve Diseases
Though being frequently used to diagnose cardiac pathologies, echocardiography can only evaluate the status of the heart valves and left ventricular performance in their resting state. Dobutamine-stress-echocardiography is helpful in the evaluation of the effects of hemodynamic changes on the heart valves, of the severity of those effects and of the myocardial contractile reserve.
In the asymptomatic or mildly symptomatic aortic insufficiency or aortic stenosis cases standart echocardiography is frequently inadequate for the determination of the surgical approach or the timing of the surgery.
In this paper a stress is layed on the issue that dobutamine-stress-echocardiography can reveal important clues to guide the clinician in his/her routine practice for selected asymptomatic or mildly symptomatic cases with valvular diseases.
Key Words: Aortic stenosis, Aortic insufficiency, Dobutamine stress echocardiography



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica