İobitridol'ün Bölgesel Miyokard Fonksiyonları
Üzerine Etkisinin Doku Doppler Görüntüleme Yöntemi ile İncelenmesi *
Uzm.Dr. Nurcan ARAT, Uzm.Dr. Sakine ERBAŞI, Dr. Nesligül GÜLEL, Prof.Dr. İrfan SABAH
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara
ÖZET
Amaç: Koroner anjiyografide (KAG) kullanılan non-iyonik bir kontrast madde olan iobitridol'ün bölgesel miyokardial sistolik ve diyastolik fonksiyonlar üzerine etkisinin pulse wave doku Doppler görüntüleme (DDG) yöntemi ile incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: 21 erkek hastaya (yaş:51±8.6) kateterizasyon işleminin hemen öncesi ve sonrasında transtorasik ekokardiyografi yapıldı. Mitral lateral annulus ve toplam 129 miyokardiyal segmentin pulse wave DDG verileri değerlendirildi. Sistolik (S), erken diyastolik (E) ve geç diyastolik (A) maksimum velositeleri, izovolemik kontraksiyon zamanı (İVKZ), kontraksiyon süresi (KS), izovolemik relaksasyon zamanı (İVRZ) ve E dalgasının deselerasyon zamanları (DZ) ölçüldü. Global ve bölgesel miyokardiyal sistolik ve diyastolik fonksiyon parametreleri ekokardiyografik olarak ölçülerek, koroner anjiyografi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldı.
Bulgular: Kritik lümen darlığı bulunan koroner arterlerin beslediği miyokard segmentlerinde KAG sonrası E maksimum velositesinde, E/A oranında azalma ve IVRZ'de uzama saptanırken, normal segmentlerde sadece E velositelerinde düşüş izlendi (p<0.05). Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, transmitral pulsed wave Doppler ve mitral annulus pulse-wave doku Doppler ölçüm parametreleri bakımından ise farklılık saptanmadı.
Sonuç: İobitridol, koroner anjiyografi ve ventrikülografide kullanılan standart dozlarında, sol ventrikülün iskemik miyokard segmentlerinde daha belirgin olmak üzere bölgesel miyokardiyal diyastolik disfonksiyona yol açmaktadır. Bu etki sol ventrikülün global sistolik ve diyastolik fonksiyon parametrelerine yansımamaktadır.
Anahtar Kelimeler: İobitridol, Bölgesel miyokard fonksiyonları, Pulse wave doku Doppler ekokardiyografi
SUMMARY
The Effect of the Iobitridol on Myocardial Regional Function: A Tissue Doppler Imaging Study
Aim: We aimed to investigate the effect of iobitridol, a non-ionic contrast agent used in coronary angiography (CAG), on myocardial systolic and diastolic functions with pulsed wave tissue Doppler.
Material and Method: 21 male patients (age 51±8.6) underwent transthoracic echocardiography just before and after cardiac catheterization. Pulsed wave tissue Doppler images of mitral lateral annulus, and 129 myocardial segments in total were examined. Systolic (S), early diastolic (E) and late diastolic (A) maximum velocities, isovolumetric contraction time (IVCT), contraction time (CT), isovolumetric relaxation time (IVRT) and E wave deceleration time were measured. Parameters associated with global and regional myocardial systolic and diastolic function, were compared before and after coronary angiography.
Results: Maximum velocity, E/A ratio decreased and IVRT increased after CAG in myocardial segments, supplied by coronary arteries with critical luminal stenosis (p<0.05). However only E velocity decreased in normal segments (p<0.05). Left ventricle ejection fraction, transmitral pulsed wave Doppler and mitral annulus pulsed wave tissue Doppler parameters did not change at significant level.
Conclusion: Iobitridol, in standard doses used in coronary angiography and ventriculography, caused myocardial diastolic dysfunction, especially in ischemic segments of the left ventricle. This bothersome effect did not translate to left ventricular global systolic and diastolic function parameters, being local in nature.
Key Words: Iobitridol, Regional myocardial functions, Pulse wave tissue Doppler echocardiography