Koroner Arter Cerrahisi Sonrası Gelişen Nadir Bir
Komplikasyon: Sol Subklavian Arter Oklüzyonu;
Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Uzm.Dr. Mustafa ŞAHİNGERİ, Prof.Dr. Mehmet Emin KORKMAZ

Ankara Güven Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü, Ankara

ÖZET

İnternal mammarian arter koroner revaskülarizasyonda uzun dönem açıklığının iyi olduğunun pek çok yayında gösterilmesiyle en çok tercih edilen greft olmuştur. İnternal mammarian arterle yapılan revaskülarizasyon sonrası görülen komplikasyonlar arasında yetersiz akım elde edilmesi, postoperatif spazm, daha çok obez ve diyabetik hastalarda gözlenen yara enfeksiyonları ve perikardiyal efüzyon sayılabilir. Ameliyat sonrası subklavian arter tıkanmasına bağlı anjina pektoris gözlenmesi ise çok nadir izlenen bir komplikasyondur.Bu durumda İMA akımı tersine döner ve miyokard iskemisine neden olur. Etiyolojide arteritleri, aterosklerozu ve cerrahi sırasındaki zedelenmeleri saymak mümkündür. Tedavi bireysel olarak planlanır ve cerrahi ve perkutan girişim tercih edilir. Uygun olmayan vakalarda ise medikal tedavi semptomları belirgin ölçüde azaltabilir. Bu yazımızda sol internal mamarian arter (SİMA) ve sol ön inen arter (SÖİA) anastomozu yapılmış bir hastada gelişen subklavian arter (SA) okluzyonu sunulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Subklavian arter tıkanması, Subklavian çalma, Koroner baypas cerrahisi

SUMMARY

Total Occlusion of the Left Subclavian Artery. A Rare Complication after Coronary Artery Bypass Surgery; Case Report and Review of the Literature
Internal mammarian artery has been most prefered greft in coronary revascularization due to good long term patency documented in many publication. Complications seen after revascularization with internal mammarian artery are insufficient flow, postoperative spazm, wound infections which is seen mostly in obese and diabetics and pericardial effusion. But angina pectoris due to subclavian artery occlusion in which internal mammarian artery flow is reversed leading to myocardial ischemia is a very rare complication. Arteritis, atherosclerosis and vessel injuries during surgery may be the precipitating cause of subclavian occlusion. Treatment in that case must be indivizualized .Surgery, percutaneous invasive procedures are mostly preferred modalities in the threatment. Medical therapy to whom invasive procedures cannot be used and may control the symptoms. In this report we present a case of symptomatic occlusive disease of the subclavian artery in whom coronary-subclavian steal syndrome developed.
Key Words: Subclavian artery obstruction, Subclavian steal, Coronary bypass surgery



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica