Samsun İli Merkez Sağlık Ocaklarına Başvuranlarda
Dental Anksiyete Sıklığı

Yrd.Doç.Dr. Sevgi CANBAZ*, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Tevfik SÜNTER*,
Dr. Gülsüm BURAN*, Dr. Mehmet Ahmet CANBAZ**, Prof.Dr. Yıldız PEKŞEN*

*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Samsun
**Samsun Doğum ve Çocuk Bakımevi, Samsun

ÖZET

Amaç: Dental anksiyete (DA), toplumda yaygın rastlanan anksiyete türüdür. Bu çalışma, Samsun il merkezinde bulunan sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuranlardaki DA sıklığını belirlemek ve bu korkunun bazı değişkenlerle ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, 15-31 Temmuz 2005 tarihleri arasında yapılmıştır. Samsun İl merkezinde bulunan 10 sağlık ocağı çalışma kapsamına alınmış, 1019 kişiye anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Fisher ki-kare testi ve backward lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların 127 (%12.5)'sinin yüksek anksiyeteli olduğu bulunmuştur. Çalışmada DA'nin kadın cinsiyette (OR=2.63, p<0.001), öğrenim düzeyi düşük olanlarda (OR=2.47, p<0.001) ve travmatik dental girişim öyküsü olanlarda (OR=4.89, p<0.001) daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Elde edilen veriler, DA etiyolojisinde rol oynayan faktörlerin etkilerinin nasıl azaltılabileceği ve hastaların DA'ini azaltmak için diş hekimlerinin yaklaşımlarının ne olması gerektiği gibi konularda mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimler verilmesi gerekliliğini göstermektedir. Diğer yandan toplumda DA sorunu olanlar da, bu sorunun çözümü konusunda desteklenmelidir.
Anahtar Kelimeler: Sağlık ocağı, Dental anksiyete, Sıklık

The Prevalence of Dental Anksiety in Attendants of Primary Health Centers in Samsun

SUMMARY

Objective: Dental anxiety (DA) is a frequent common fear in public. The aim of this study was to determine the prevalence and relation with some parameters of DA in attendants of primary health centers (PHCC) in Samsun.
Material and Method: A cross-sectional study was conducted in 10 PHCC in Samsun, between July 15 and 31, 2005. A questionnaire was applied to 1019 person. Analysis of data performed by using Fisher's Exact test and backward logistic regression.
Results: This study showed that 127 (12.5%) of the participants have high anxiety. It was found that DA is related with female genders (OR=2.63, p<0.001), low educational level (OR=2.47, p<0.001) and traumatic dental experience (OR=4.89, p<0.001).
Conclusion: The results of this study showed that pre and post graduation programs should be designed for dentists including how to decrease the DA of the patients and the effects of the factors related with DA. On the other hand the people with DA should be supported by any way to solve their problem.
Key Words: Primary health center, Dental anxiety, Prevalence



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica