Tarayıcı Lazer Polarimetre Ölçümlerinin Tekrarlanabilirliği

H. Semih SAMUT*, Vuslat PELİTLİ GÜRLÜ**, M. Levent ALİMGİL***

ÖZET

Amaç: Tarayıcı lazer polarimetre (GDx, version 2.0.0.9) ölçümlerinin tekrarlanabilirliğini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu amaçla, kırma kusuru dışında (-1.50/+1.50 D) göz patolojisi bulunmayan 45 olgunun 87 gözü çalışmaya alındı. Olgulardan 15 dakika ara ile, 2 farklı oturumda, her göz için 3 ayrı GDx görüntüsü alınarak bunların ortalaması olan görüntü hesaplamalarda kullanıldı. Öncelikle 1. ve 2. ölçümlere aynı hekim tarafından bağımsız halkalar yerleştirilerek gözlemci içi tekrarlanabilirlik, 2. ölçümlere 2 ayrı hekim tarafından halkalar yerleştirilerek gözlemciler arası tekrarlanabilirlik araştırıldı. 1. ölçüme yerleştirilen halka 2. ölçüm için referans kabul edilerek yapılan hesaplamalarda da farklı oturumlarda yapılan ölçümlerin tekrarlanabilirliği araştırıldı. Tüm bu gruplarda, standart GDx parametreleri ve integral değerleri eşli t-testi ve Wilcoxon t testi ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Referans halkası yerleştirilerek yapılan 1. ve 2. ölçüm karşılaştırmalarında iki ölçüm arasında ve gözlemci içi tekrarlanabilirliğin belirlenebilmesi için yapılan karşılaştırmalarda da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Gözlemciler arası tekrarlanabilirlik araştırıldığında ortalama kalınlık, elips ortalama, total integral, inferior integral ve superior integral değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı (p<0.05).
Sonuç: Tekrarlayan ölçümlerde referans halkası kullanılarak hesaplamaların yapılması veya halkanın aynı gözlemci tarafından yerleştirilmesi GDx ölçümlerinin tekrarlanabilirliğini artırmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Tarayıcı lazer polarimetre, Retina sinir lifi tabakası, Tekrarlanabilirlik

Reproducibility of Measurements with the Scanning Laser Polarimetry

SUMMARY

Purpose: To evaluate the reproducibility of the measurements obtained with scanning laser polarimeter (GDx, version 2.0.0.9)
Material and Method: Eighty-seven eyes of 45 healthy participants included in this study. None of them had any ocular pathology except refractive errors between -1.50 and +1.50. Three independent images for each eye were obtained from all participants (first measurement) and same measurements have been repeated after a 15 minute interval (second measurement). Mean image of these three measurements have been created and used for calculations. To evaluate the intraoperator reproducibility; same observer placed the ellipse to the mean image of first and second measurements. To evaluate the interoperator reproducibility; two different observers placed their own ellipses to the mean images of second measurements. Lastly, the reproducibility between the measurements obtained in different sessions have been evaluated by using the ellipses of first measurements as a reference for the second measurements. Standard GDx parameters and integral values were compared with paired t-tests and Wilcoxon t tests for all these groups.
Results: There was no significant difference in reproducibility between the measurements and intraoperator reproducibility. Average thickness, ellipse average, total integral, inferior integral and superior integral parameters were found significantly different when interobserver variability has been evaluated (p< 0.05).
Conclusion: GDx measurements are more reliable when obtained by same observer or used a reference ellipse.
Key Words: Scanning laser polarimetry, Retinal nerve fiber layer, Reproducibility



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica