Makula Deliklerinde Desen Dönüşümlü Görsel Uyarılmış Potansiyeller

Filiz AFRASHİ*, Tansu ERAKGÜN*, Süheyla KÖSE**, Baturhan CİVAN***, Jale MENTEŞ**

ÖZET

Amaç: Makula deliği olgularında, desen 'görsel uyarılmış potansiyel' (VEP) değişikliklerini saptamak ve görme keskinliği ile VEP arasındaki ilişkiyi değerlendirmek
Gereç ve Yöntem: Bir gözlerinde idiopatik makula deliği olan 20 hasta ve yaşları uygun 20 sağlıklı kişi çalışma kapsamına alındı. Desen VEP kayıtları alındı. Makula deliği bulunan hastalarda etkilenen gözden alınan VEP sonuçları, diğer gözlerden ve kontrol gözlerden alınan sonuçlarla karşılaştırıldı. Makula deliği bulunan gözlerdeki desen VEP değişiklikleri ile görme keskinliği arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı.
Bulgular: Hastaların makula deliği olan gözlerinde p100 dalgası ileti zamanı ortalama 98.3±3.1 ms diğer gözlerinde ise ortalama 98.1±2.9 ms ve kontrol gözlerde 98.1±1.7 ms bulundu. P100 dalgası genlik değerleri ise makula deliği bulunan gözlerde ortalama 4.93±3.7 µV, diğer gözlerde 6.35±4.3µV ve kontrol gözlerde 7.61±3.5µV olarak saptandı. Makula deliği olan olgularda görme keskinliği düzeyleri ile p100 dalgası genliğindeki azalma arasında bir ilişki kurulamadı.
Sonuç: Makula deliğinde desen VEP kayıtlarında p100 dalgası genliklerinde azalma söz konusudur. Ancak bu azalma ile görme keskinliği arasında direkt bir bağlantı bulunamamıştır.
Anahtar Kelimeler: Görsel uyarılmış potansiyel, Görme keskinliği, Makula deliği

Pattern Reversal Visual Evoked Potentials in Eyes with Macular Hole

SUMMARY

Purpose: To determine the alteration of pattern reversal visual evoked potential (PVEP) in patients with macular hole and to evaluate whether or not there is a correlation between visual acuity and PVEP alterations.
Material and Methods: Twenty patients with idiopathic macular hole in one eye and twenty age-matched control subjects were enrolled this study. PVEP were recorded for both eyes. The results of PVEP from affected eyes were compared with those from the fellow eyes and control eyes. We investigated the corelation between PVEP alterations and visual acuity in eyes with macular hole.
Results: P100 wave latencies were 98.3±3.1ms in affected eyes and 98.1+2.9 ms in fellow eyes of the patients with macular holes, and 98.1±1.7 ms in the control eyes. P100 wave amplitudes were 4.93±3.7µV, 6.35±4.3µV nin affected and fellow eyes in patients with macular hole respectively and 7.61+3.5µV in control eyes. No correlation was found between visual acuity and p100 wave amplitude in eyes with macular hole.
Conclusion: Reduced p100 wave amplitude was determined in eyes with macular hole. There was no correlation between reduced p100 wave amplitude and visual acuity.
Key Words: Macular hole, Visual acuity, Visual evoked potential



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica