Radyoaktif Kirlenmeye Uğramış Bir Endemik
Guatr Bölgesinde Rastlantısal Tiroid Papiller Kanser Sıklığı

Dr. Ercan YALÇIN

Borçka Devlet Hastanesi, 1. Genel Cerrahi Kliniği, Artvin

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada radyoaktif kirlenmeye uğramış bir endemik guatr bölgesinde rastlantısal papiller tiroid kanseri sıklığı ve papiller tiroid kanserin yaş, cinsiyet, benign tiroid hastalıkları ile olan ilişkisini belirlemek amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: 2001 ve 2005 yılları arasında kanser dışı nedenlerle tiroidektomi yapılan 410 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Yaş ve cinsiyet dağılımı belirlendi. Histopatolojik sonuçlara göre papiller tiroid kanseri sıklığı bulundu. Papiller kanserle yaş ,cinsiyet ve benign tiroid hastalıkları arasındaki ilişki araştırıldı.
Bulgular: Papiller tiroid kanseri hastaların 8'inde (%1.9) tespit edildi, tüm hastalar kadın ve yaş ortalaması 34.5±9.4 yıl idi. Papiller tiroid kanseri ile yaş ve cinsiyet arasında anlamlı istatistiksel ilişki yoktu. Multinodüler guatr en sık ameliyat endikasyonuydu. En yüksek papiller tiroid kanseri insidansı soliter nodüle sahip olan hastalarda bulundu ancak soliter nodüle sahip olan hastalar ile diğer benign tiroid hastalıklarına sahip olan hastalar arasında anlamlı istatistiksel fark bulunamadı.
Sonuç: İyot eksikliği olan bu bölgede, Çernobil kazası sonrası nükleer kirlenmeye rağmen rastlantısal papiller tiroid kanseri sıklığı %1.9 olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid kanseri, Nodüler guatr, Çernobil kazası, Tiroid hastalığı, Endemik guatr, İyot eksikliği

Incidental Thyroid Papillary Cancer Frequency in a Radiocontaminated Endemic Goiter Area

SUMMARY

Objective: In this study, we aimed to determine the incidental papillary thyroid cancer frequency and the relation of papillary thyroid cancer to age, sex, benign thyroid diseases.
Material and Methods: The records of 410 patients who underwent thyroidectomy from 2001 to 2005 for reasons besides cancer in a radiocontaminated endemic goiter area are examined. The distribution of age and sex were determined. The frequency of papillary thyroid cancer was found according to the histopathological results. The relations between papillary thyroid cancer and age, sex, benign thyroid diseases were examined.
Results: Papillary thyroid cancer was found in 8 (%1.9) patients, all were female and mean age was 34.5±9.4 years. There were no meaningfull statistical relation between papillary thyroid cancer, age and sex. Multinodular goitre was the most frequent thyroidectomy indication. The highest papillary thyroid cancer incidence was found to be in patients having solitary thyroid nodule but no meaningfull statistical difference could be found between patients having solitary thyroid nodule and the patients having other benign thyroid diseases.
Conclusion: In this iodine deficiency area, incidental papillary thyroid cancer frequency was %1.9 although the radiocontamination due to Chernobyl accident.
Key Words: Papillary thyroid carcinoma, Nodular goitre, Chernobyl accident, Thyroid disease, Endemic goitre, Iodine deficiency



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica