Erken Doğan Retinopatisi

Uzm.Dr. Zafer ONARAN*, Doç.Dr. Pelin TANER**

*Özel Keçiören Hastanesi, Göz Hastalıkları Servisi, Ankara
**Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Kırıkkale

ÖZET

Erken doğan retinopatisi (EDR) çocukluk çağının önde gelen ve önlenebilir körlük nedenlerindendir. Neovasküler ve proliferatif bir hastalık olan EDR erken doğum ve düşük doğum ağırlığına ek olarak oksjen tedavisi ile ilişkilendirilmektedir. Bu makalede EDR'nin insidansı; retina damarlarının gelişimi, EDR'nin histopatolojisi ve risk faktörleri; uluslararası EDR sınıflandırması; hastalığın taranması ile mevcut ve gelişen tedavi yöntemleri tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Erken doğan retinopatisi, Retina anjiogenezi, Oksijen tedavisi, Vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), İnsülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1)

Retinopathy of Prematurity

SUMMARY

Retinopathy of prematurity (ROP) is a leading and potentially avoidable cause of blindness in pediatric population. ROP is a retinal neovascular and proliferative disorder of premature infants associated with prematurity and low birth weight related with receiving oxygen therapy. In this article, we discuss the data of ROP incidence; the vascular development of the retina, the histopathology and risc factors of ROP; the international classification of ROP, screening of the disease, current and developing treatment strategies of ROP.
Key Words: Retinopathy of prematurity, Retinal angiogenesis, Oxygen theraphy, Vascular endothelial growth factor (VEGF), Insulin-like growth factor 1 (IGF-1)



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica