Katarakt ile Birlikte Vitreoretinal Patolojisi Olan
Olgularda Kombine ve İki Aşamalı
Cerrahi Prosedürlerin Karşılaştırılması

Abdullah ÖZKIRIŞ*, Ayşe ÖZTÜRK ÖNER*, Cem EVEREKLİOĞLU*, Kuddusi ERKILIÇ**,
Ertuğrul MİRZA**, Hakkı DOĞAN**

ÖZET

Amaç: Katarakt ve vitreoretinal patolojisi olan olgularda kombine cerrahi ile iki aşamalı cerrahinin görsel sonuç ve komplikasyon oranlarının karşılaştırılması.
Gereç ve Yöntem: Fakoemülsifikasyon ile kombine pars plana vitrektomi uygulanan 12 olgunun 14 gözü (Grup 1) ile iki aşamalı cerrahi uygulanan 11 hastanın 12 gözü (Grup 2) prospektif olarak karşılaştırıldı. Grup 2'de vitreoretinal cerrahi, fakoemülsifikasyondan ortalama 35 gün sonra uygulandı. Olguların ameliyat öncesi ve sonrası görme keskinlikleri, ortaya çıkan komplikasyonlar, göz içi basıncı (GİB) ve takip süresi kaydedildi.
Bulgular: Her iki grupta vitreoretinal cerrahinin en sık nedeni, diabetik vitre içi kanama ve traksiyonel retina dekolmanı idi. Ameliyat sonrası grup 1'de olguların 9'unda görme artışı saptanırken, 3'ünde ise görme keskinliği sabit kaldı, 2 gözde ise azalma gözlendi. Grup 2'de ise 8 gözde görme artışı, 1 gözde görme azalması gözlenirken 3 olguda görme keskinliğinde değişme olmadı. Grup 1 ve grup 2'de postoperatif dönemde en sık rastlanılan komplikasyon geçici GİB yükselmesi idi. Postoperatif dönemde saptanan komplikasyonlardan geçici GİB yükselmesi, göziçi lens malpozisyonu ve arka sineşi oranları grup 1'de daha yüksek olarak saptandı (P<0.05).
Sonuç: Fakoemülsifikasyon ile kombine pars plana vitrektomi, görsel sonuçlarının iyi olması sebebi ile katarakt ve vitreoretinal patolojisi olan olgularda tercih edilebilecek bir cerrahi işlemdir. Ancak komplikasyon oranlarının daha yüksek olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Pars plana vitrektomi, Görsel sonuçlar, Komplikasyonlar

A Comparison of Combined ond Two-Step Procedures in Patients with
Coexisting Cataract and Vitreoretinal Pathology

SUMMARY

Purpose: To compare the visual results and complication rates of combined and two-step procedures in patients with coexisting cataract and vitreoretinal pathology.
Materials and Methods: The results of combined phacoemulsification and pars plana vitrectomy in 14 eyes of 12 patients (Group 1) and two-step procedures in 12 eyes of 11 patients (Group 2) were prospectively compared. Vitreoretinal surgery was performed a mean of 35 days after phacoemul sification. Pre-and postoperative visual acuities, complications encountered, intraocular pressures (IOP) and follow-up time of the patients were all recorded.
Results: The most common indication for vitreoretinal surgery was diabetic vitreous hemorrhage and tractional retinal detachment in both groups. Postoperatively, visual acuity improved in 9 eyes, unchanged in 3 eyes and decreased in 2 eyes in group 1. In group 2, visual acuity improved in 8 eyes, decreased in one eye and unchanged in 3 eyes. The most common postoperative complication was transient intraocular pressure (IOP) elevation in group 1 and group 2. Postoperatively, the rates of IOP elevation, intraocular lens malposition and posterior synechia were significantly higher in group 1 (P<0.05).
Conclusion: Phacoemulsification combined with pars plana vitrectomy is a preferable surgical procedure with good visual results in patients with coexisting cataract and retinal pathology. However, the possibility of higher complication rates should not be ignored.
Key Words: Phacoemulsification, Pars plana vitrectomy, Visual results, Complications



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica