Nondiyabetiklerde Vücut Yağ Yüzdesi ile
CRP ve İnsülin Direnci Arasındaki İlişki

Uzm.Dr. Eyüp KOÇ, Dr.Nadire KÜÇÜK, Doç.Dr.Murat SUHER

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Serum CRP ve insülin düzeyi yüksek olanlarda ateroskleroz sıklığı artmaktadır. Bu çalışmadaki amaç vücut yağ yüzdesi (VYY) ile CRP ve insülin direnci (İD) arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Temmuz 2004-Şubat 2005 tarihleri arasında diyabet dışı nedenlerle kliniğimizde takip edilen 50 hasta (23 kadın, 27 erkek) çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 56.0±18.7 (13-81) idi. VYY ("Omron body fat monitor") ile bioimpedans analiz yöntemi kullanıldı,) vücut kitle indeksi (VKİ), HOMA-IR [Açlık plazma insülini (mcU/ml)xAçlık plazma glukozu (mg/dl)/405], bel çevresi (BÇ), serum CRP, fibrinojen ve ürik asit düzeyleri belirlendi.
Bulgular: VYY ile VKİ ve BÇ arasında iyi derecede pozitif korelasyon vardı (sırasıyla; r=0.75, p<0.001; r=0.63, p<0.001). VYY ile İD arasında ise anlamlı fakat zayıf-orta derecede korelasyon saptandı (r=0.33, p=0.018). İD saptananlarda (HOMA-IR?2.7), VKİ, VYY ve BÇ anlamlı derecede fazlaydı (sırasıyla; p=0.013, p=0.029, p=0.017). VYY artmış olanlarda (Erkeklerde VYY?%25, kadınlarda VYY?%30), VKİ ve BÇ anlamlı olarak artmıştı. VYY ve CRP arasında ilişki saptanmadı.
Sonuç: VYY artmış olanlarda İD anlamlı olarak yüksek saptandığı için, bu hastaların diyabetes mellitus ve diğer aterosklerotik risk faktörleri yönünden yakın takibi uygundur.
Anahtar Kelimeler: Nondiyabetik, Vücut yağ yüzdesi, İnsülin direnci, CRP

The Association Between Percentage of Body Fat with CRP
and Insulin Resistance in Nondiabetics

Objective: We objected the association between percentage of body fat (PBF) with CRP and insulin resistance (IR).
Material and Methods: Fifty patients aged 56.0±18.7 (13-81), 23 women-27 men, who admitted for nondiabetic diseases in our clinic between July 2004-February 2005 were involved in this study. PBF (bio-impedance analyze method was used with "Omron body fat monitor), body mass index (BMI), HOMA-IR [Fasting plasma insulin (mcU/ml)xFasting plasma glucose (mg/dl)/405], waist circumference (WC), serum level of CRP, fibrinogen and uric acid were measured in each subject.
Results: BMI and WC were significantly higher at the patients that PBF is high (for men VYY ?25%, for women VYY?30%). There was high positive correlation between PBF with BMI and WC (r=0.75, p<0.001; r=0.63, p<0.001; respectively). There was significant but low-intermediate correlation between PBF with IR (r=0.33, p=0.018). There wasn't correlation between PBF with CRP, uric acid and fibrinogen.
Conclusion: The prevalence of IR is significantly higher in the persons increased PBF. Therefore, these individuals should be followed up intensively for diabetes mellitus and other atherosclerotic risk factors.
Key Words: Nondiabetics, percentage of body fat, insulin resistance, CRP



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica