Sağlıklı Postmenopozal Kadınlarda
Farklı Hormon Replasman Tedavi Protokollerinin
Beyin Kan Akımına Etkisi

Uzm.Dr. Cem BATUKAN*, Uzm.Dr. Çetin ARIK**, Doç.Dr. Ercan AYGEN*

*Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Kayseri
**Kayseri Doğum Evi, Kayseri

ÖZET

Amaç: Sağlıklı postmenopozal kadınlarda farklı hormon replasman tedavi protokollerinin serebral kan akımı üzerine olan etkisini incelemek.
Gereç ve Yöntem: Toplam 53 kadına randomize olarak 50 mg/gün transdermal 17-b östradiol+siklik 200 mg/gün mikronize progesteron (n=11), 0.625 mg konjuge östradiol+siklik 200 mg/gün mikronize progesteron (n=14) ve 2.5 mg/gün tibolon (n=14) verildi. Kontrol grubuna herhangi bir tedavi verilmedi (n=14). Tedaviye başlamadan önce, tedaviden 4 ay ve 18 ay sonra sağ ve sol arteria karotis interna (AKİ) ve arteria serebri media (ASM) transkranial Doppleri analizleri yapılıp, resistans indeksi (Rİ) ve maksimum kan akım hızları (Vmaks) saptandı.
Bulgular: Çalışma süresince bütün grupların ASM Rİ ve Vmaks ile AKİ Vmaks değerlerinde anlamlı bir değişme olmadı. AKİ Rİ birinci grupta tedavi süresince değişmedi. İkinci grupta AKİ Rİ tedaviye başladıktan dört ay sonra anlamlı bir şekilde düştü, ancak bu etkinin 18. ayın sonunda anlamını kaybetti. Üçüncü grupta AKİ Rİ dördüncü ayın sonunda anlamlı olarak düştü, ancak 18. ayın sonunda tedavi öncesi değerlere geri döndü.
Sonuç: Farklı hormon replasman tedavi rejimlerinin beyin kan akımı üzerine olan etkileri değişkenlik göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Hormon replasman tedavisi, Östrojen, Beyin kan akımı, Doppler

The Effect of Different Hormone Replacement Therapies on
Cerebral Blood Flow in Healthy Postmenopozal Women

ABSTRACT

Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of different hormone replacement regimens on cerebral blood flow in healthy postmenopausal women.
Material and Method: A total of 53 women were randomized to receive either 50 mg/day transdermal 17-b estradiol+cyclic 200 mg/day micronized progesteron (n=11), 0.625 mg conjugated estradiol+cyclic 200 mg/day micronized progesteron (n=14) or 2.5 mg/day tibolon (n=14). Fourteen women served as controls. Resistance index (Rİ) and maximal blood flow velocity (Vmax) of the arteria carotis interna (ACİ) and arteria cerebri media (ACM) before and during treatment at four and 18 months was assessed using transcranial Doppler technique.
Results: In all groups the Rİ and Vmax of the ACM as well as the Vmax of the ACİ did not change during treatment. Rİ of the ACİ of group one did not change during treatment. Rİ of the ACİ of group two decreased significantly after four months and remained stable thereafter. Rİ of the ACİ of group three decreased after four months but returned to pretreatment levels after 18 months.
Conclusion: Different hormone replacement regiments have variable effects on cerebral blood flow indices.
Key Words: Hormone replacement therapy, Estrogen, Cerebral blood flow, Doppler



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica