Antropometrik Ölçümler ile Hipertansiyon, Dislipidemi,
Diyabetes Mellitus ve Koroner Arter Hastalığı
Arasındaki İlişki
 
Uzm.Dr. Eyüp KOÇ, Doç.Dr. Murat SUHER, Dr. Naim ATA

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, Ankara

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada, rutinde kullanılan antropometrik ölçümlerden hangisinin, hipertansiyon (HT), dislipidemi (DL), diyabetes mellitus (DM) ve koroner arter hastalığı (KAH) ile daha fazla ilişkili olduğu araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Yaşları 13-90 arasında değişen (ortalama 56.4±17.2), 419 hasta çalışmaya alındı. Sadece, antropometrik ölçümü yapılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Her hastanın vücut kitle indeksi (VKİ), bel-kalça oranı (BKO) ve bel çevresi (BÇ) değerleri belirlendi. Ayrıca bu hastalarda HT, DL, DM ve KAH varlığı araştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan 419 hastanın 231'i (%55.1) kadın, 188'i (%44.9) erkekti. VKİ artmış olan grupta; HT, HL ve DM sıklığında anlamlı bir artış görüldü (sırasıyla; p<0.001; p<0.01; p<0.01). Cinsiyet dikkate alındığında; VKİ artmış olan kadınlarda HT ve HL sıklığı fazla bulunurken (sırasıyla p<0.001, p<0.05), erkeklerde HT ve DM anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0.01). BÇ artmış  bulunan (kadınlarda >88 cm, erkeklerde >102 cm) tüm olgularda HT, DL ve DM sıklığı yüksek saptandı (p<0.001). Cinsiyete göre bakıldığında; BÇ artmış olan kadın olgularda HT, DM ve DL sıklığında anlamlı artış bulundu (p<0.001). BÇ artmış olan erkek olgularda ise sadece HT ve DM sıklığı daha fazlaydı (sırasıyla p<0.05; p<0.01). BKO bakımından gruplar karşılaştırıldığında; BKO artmış olan sadece kadın hastalarda HT ve DM görülme sıklığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu (p<0.01). Antropometrik ölçümlerin hiç biri ile KAH arasında anlamlı ilişki saptanmadı.
Sonuç: BÇ ve VKİ ölçümleri, HT, DL ve DM için risk faktörü olarak daha önemli parametrelerdir. BKO ölçümünün sözü edilen hastalıklarla ilişkisi zayıftır.
Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, Bel çevresi, Vücut kitle indeksi

SUMMARY

The Relation Between Anthropometric Measurements With Hypertension, Dyslipidemia, Diabetes Mellitus, And Coronary Heart Disease

Objective: Our aim was to evaluate the relation between anthropometric measurements with hypertension (HT), dyslipidaemia (DL), diabetes mellitus (DM), and coronary heart disease (CHD).
Material and Method: Four hundred-nineteen patients aged 56.4±17.2 (13-90) were included. Body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist-hip ratio (WHR) in all patients were assesed. The persence of HT, DL, DM and CHD were also investigated.
Results: Of all patients, 231 (55.1%) were female and 188 (44.9%) were male. The prevalence of HT, DL, and DM in population with increased BMI was significantly higher than that in normal group (p<0.001, p<0.01 and p<0.01; respectively). Regarding to gender, within the group with increased BMI, the prevalence of HT and HL in women (p<0.001, p<0.05; respectively) and the prevalence of HT and DM in men (p<0.01) were higher than those in normal subjects. In population with increased WC; whilst HT, DL and DM in overall and in women were significantly high (p<0.001), only HT and DM in men were higher than normal subjects (p<0.05, p<0.01; respectively). With regard to WHR, the prevalence of HT and DM in only female patients with increased WHR were significantly elevated (p<0.01). We didn't find any relation between all anthropometric measurements and coronary heart disease (CHD).
Conclusion: WC and BMI are more important anthropometric parameters as risk factors for HT, DL and DM. The correlation of WHR with the disease is low.
Key Words: Anthropometric measurement, Waist circumference, Body mass index



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica