Sistemik İzotretinoin Tedavisinin
Göz Yaşı Sistemine Etkileri

Ayşe ÖNER*, Ayten FERAHBAŞ**, Sarper KARAKÜÇÜK***, Serap UTAŞ****,
Berrin KARAMAN*****, Ertuğrul MİRZA******

ÖZET

Amaç: Sistemik izotretinoin tedavisinin göz yaşı fonksiyonlarına etkisini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Akne vulgaris nedeniyle takip edilen 40 hastaya sistemik izotretinoin 16 hafta süreyle 0.5-1 mg/kg/gün dozunda uygulandı. Tüm hastalarda görme keskinliği, ön ve arka segment muayenesi, refraksiyon değerleri, göz içi basıncı ölçümü (GİB), Schirmer I testi, göz yaşı kırılma zamanı (GKZ) bakılarak kaydedildi. Tüm hastaların yanma, batma, kaşıntı, kuruluk hissi gibi şikayetleri sorgulandı. Bu muayene yöntemleri aynı kişi tarafından ilaç başlanmadan önce, ilaç kullanımının ikinci ayında ve ilaç bitiminden 1 ay sonra uygulandı..
Bulgular: Görme keskinliği ve arka segment muayenesinde ilaç alımı sonrasında hiçbir hastada değişiklik bulunmadı. Refraksiyon değerleri ve GİB ölçümleri arasında ilaç öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ancak ilaç alımı sonrasında Schirmer I testi ölçümlerindeki ve GKZ ölçümlerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Hastaların %15'inde ilaç alımı sonrasında gözlerde yanma, batma, kaşınma şikayetleri olduğu belirlendi. Tüm anormal bulgular ilaç tedavisi sonlandırıldıktan sonra bir ay içinde kayboldu.
Sonuç: Sistemik izotretinoin kullanımının tedavi edilebilir yan etkileri vardır ve ilaç tedavisi sonlandırıldıktan sonra kısa süre içinde yan etkiler de ortadan kalkar.
Anahtar Kelimeler: İzotretinoin, Oküler yan etkiler, Göz yaşı fonksiyonları

Effects on Lacrimal Function in Patients Treated with Systemic Isotretinoin

SUMMARY

Purpose: To evaluate effects on lacrimal function associated with systemic isotretinoin.
Material and Method: Forty patients with severe acne were treated with systemic isotretinoin at a dose of 0.5-1mg/kg/day for 16 weeks. In all patients visual acuity, anterior segment examination, refraction and intraocular pressure (IOP) measurement, Schirmer I test, tear film break-up time (BUT) were evaluated. All patients were asked for symptoms of dry eye like itching, burning, dryness. All these eye examinations were repeated before, during and after treatment with isotretinoin by the same examiner.
Results: There was no difference in visual acuity and fundus examination in any of the cases after administration of the drug. No statistically significant difference was found between averages of IOP measurements and refraction. On the other hand, the differences between Schirmer I values and BUT measurements that were evaluated before and during treatment were statistically significant (p<0.05). Subjective symptoms such as dryness, itching and burning occurred in 15% of the patients. All abnormal findings disappeared one month after stopping therapy.
Conclusion: There are ocular side effects of isotretinoin which are treatable and they dissapear after discontinuation of therapy.
Key Words: Isotretinoin, Ocular side effects, Lacrimal function



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica