Onbeş Yaş ve Üzeri Kadınların Osteoporoz
Konusundaki Bilgileri; Ankara'dan Bir Çalışma
Yrd.Doç.Dr. Aydan BİRİ*, Arş.Gör.Dr. Selda ALBAYRAK**, Doç.Dr. Işıl MARAL**,
Doç.Dr. Gülçin KAYMAK KARATAŞ***, Prof.Dr. M. Ali BUMİN**
*Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara
**Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Ankara
***Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Ankara
ÖZET
Amaç: Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Merkezleri'ne başvuran 15 yaş ve üzeri kadıların osteoporoz konusundaki bilgilerini değerlendirmek ve daha önce osteoporoz tanısı almış olmanın osteoporoz bilgisi üzerine etkisi olup olmadığını saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: Ankara ilinden seçilmiş beş AÇSAP merkezine herhangi bir nedenle başvuran 15 yaş ve üzeri kadınlar araştırmaya dahil edilmiştir. 3465 başvurudan 2609'una (%75.3) yüzyüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde Ki-Kare, Student t Test kullanılmıştır.
Bulgular: İncelenen 2609 kadından 278'i (%10.7) daha önce osteoporoz tanısı aldıklarını belirtmişlerdir. Kadınların yaş ortalaması bütün grup için 37.9±15.4 daha önce osteoporoz tanısı almış olanlar için 59.2±9.5'dir. Tanı alanların "Kemik erimesi nedir" sorusuna tanı almayanlara göre daha yüksek yüzde ile (%60.6/%45.3) doğru cevap verdikleri saptandı (p<0.001). İncelenen grubun %46.8'i osteoporoz tanımını doğru yapmıştır.
Sonuç: Osteoporoz tanısı almış kadınlar sorulara daha yüksek yüzdeyle doğru cevaplar vermişlerdir. Kadınların genç yaşlardan itibaren osteoporozdan korunma ve risk faktörlerinin kontrol altına alınması konusunda bilinçlendirilmesi olası komplikasyonları önlemeye ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik önemli bir çalışmadır.
Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Osteoporoz, Bilgi
Information About Osteoporosis in Women 15 Years and Older; A Survey From Ankara
SUMMARY
Objective: To evaluate the information about osteoporosis in women 15 years and older who admitted to Mother and Child Health and Family Planning Centers and asses whether osteoporosis diagnoses had an effect on knowledge about osteoporosis.
Material and Methods: Women admitted to five Mother and Child Health and Family Planning Center in Ankara 15 years and older are included in the study. Of 3465 women 2609 (75.3 %) were given questionaires by an interviewer. Chi-square test and students t test are used in statistical analyses.
Results: Of 2609 women 278 (10.7 %) had osteoporosis diagnosis before. Mean age for all group was 37.9±15.4 and for the group who had osteoporosis diagnosis before was 59.2±9.5. Women who had osteoporosis diagnosis gave more appropriate answers to the question "What is osteoporosis?" (60.6%/45.3%) than women who had no osteoporosis diagnosis(p<0.001). 46.8 % of the study population did a correct diagnosis of osteoporosis.
Conclusion: Women who had osteoporosis diagnosis gave more appropriate answers. Education of women about osteoporosis prevention and control of risk factors will help to prevent complications and increase quality of life.
Key Words: Women, Osteoporosis, Education