Son 10 Yılda Kayseri Sağlık Müdürlüğü Kayıtlarında
Yer Alan Brusella Vakalarının Değerlendirilmesi *

Uzm.Dr. Zeynep BAYKAN, Dr. Oğuz ALTUNKAYNAK, Tıbbi Teknolog Saniye AKBAY,
Tıbbi Teknolog Sevgi ORHAN, Dr. İzzet KAVAFOĞLU

Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri

ÖZET

Amaç: Enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde en önemli unsurlardan biri kayıt ve bildirimlerdir. Bildirimi zorunlu olan hastalıklardan biri de brusellozisdir. Bu çalışmada Kayseri ilinde son 10 yılda görülen brusella vakalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kayseri ilinde 1994-2004 yılları arasında sağlık ocaklarından form 017 ile Sağlık Müdürlüğüne bildirilen brusella olgularının incelenmesi ile yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. 
Bulgular: Kayseri'de brusella vaka sayısı yıllar içinde bir artış göstermiştir. 1994 yılında 79 olan vaka sayısı 2004 yılında 483'dür. Brusella vakalarının yaş gruplarına dağılımına bakıldığında en çok 25-44 yaş grubunda olduğu izlenmektedir. Hastalık her iki cinsiyette de mevcuttur. Vakaların aylara göre dağılımı incelendiğinde genellikle yaz aylarında bildirimler artmıştır. Kayseri' de 1996'dan beri bildirimi zorunlu hastalıklar içinde brusellanın yeri incelendiğinde özellikle son yıllarda brusellanın ilk 5 hastalık içinde yer aldığı görülmektedir.
Sonuç: Kayseri' de son yıllarda brusella vakalarının artmasının hem bildirim sistemindeki iyileşmeye hem de vakalarda gerçek bir artışa bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Brusella, Kayıt ve Bildirim, Bildirimi Zorunlu Hastalıklar

SUMMARY

The Evaluation of Brucellosis According to The Records of
Kayseri Provincial Health Directorate

Objective: One of the most important component of controlling the infectious diseases is Medical Recording. Brusellosis is an obligatory notificable disease roperted to provinicial Health Directorate. The aim of this study was to evaluate the brucellosis within the last 10 year period in Kayseri. 
Material and Method: This is a descriptive study, done by the evaluation of the records of brucellosis, notified by the primary health care centers by Form 017 to Kayseri Provincial Health Directorate, between January 1994 and December 2003.
Results: Brucellosis cases were increased by years in Kayseri. There were 79 cases in 1994, and 483 in 2004. Human brucellosis occur in both sexes in any age group, but the majority of cases were found between the ages of 25 and 44 years. Case notifing increses in summer session. Brusellosis is one of the most seen obligatory notificable diseases in Kayseri till 1996.
Conclusion: The increase in brusellosis in Kayseri are due to a better notification system and a real increse in cases.
Key Words: Brusellosis, Records and Notifing, Obligatory Notificable Disease



Geri Dön          Yazdır          Editörün Notu

Rolex Replica Watches Rolex Replica www.megaroelx.com swiss replica watches www.topwatchesmall.com

Mebas Medikal Bas?n Yay?n Ltd. ?ti. ? 2006 Her Hakk? Sakl?d?r. Design by YakamozDizayn

Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Breitling Bentley Replica